Gulab jamun

Gulab jamun är gyllene friterade bollar doppade i sirap. Gaaah dom är så goda! Det speciella med gulab jamun är att degen görs med mjölkpulver vilket ger en ljuvlig smak och konsistens. En favorit från det indiska köket. Bollarna doppas i sirap när dom är nyfriterade, 

Ca 16 bollar
3 dl pulvermjölk
1 dl vetemjöl
25 g smör
1 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Olja till fritering
Sirap (läs tips nedan):
3 dl socker
2 dl vatten
0,5 g saffran (kan ersättas med 1 tsk rosenvatten)
3-4 st kardemummakapslar
Några droppar citron från färsk citron
Garnering:
Pistagenötter (valfritt)
TIPS! Du kan använda färdigköpt vit sirap på flaska istället för att koka egen. Lägg ca 3 dl sirap i en kastrull, värm upp, tillsätt saffran, kardemumma och låt sjuda i ca 5-6 min på medelhög värme.

Recept på awamat/lokma hittar du HÄR!Awamat

Gör såhär:
Börja med sirapen. Lägg socker, vatten och citron i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt saffran och kardemumma, låt sirapen sjuda långsamt i ca 4-5 min. Dra bort från värmen och lägg sedan ett lock på kastrullen och förbered under tiden bollarna.

Blanda pulvermjölk, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt smält smör och blanda noga, gärna med händerna. Tillsätt mjölk och blanda smeten med en sked eller slickepott. Viktigt att du inte har i för mycket mjölk, då blir smeten lös i konsistensen, följ måtten. Degen ska kännas kladdig men ändå lätt att jobba med. Så fort du har mixat ihop smeten ska du börja rulla bollarna. Olja gärna in handflatorna med lite rapsolja så kan du enkelt rulla bollar som inte fastnar på händerna. Rulla en så slät boll som möjligt utan sprickor. Lägg bollarna på ett fat. Varje boll väger ca 19 g.

Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller kastrull. Viktigt att du inte har för hög värme på oljan, då får bollarna snabbt färg utanpå och förblir råa i mitten. Temperaturen på oljan ska inte heller vara för låg, 180° är bra temperatur. Fritera bollarna gyllene i ca 6 min. Låt rinna av på papper och doppa sedan i sirapen. Låt gulab jamun suga åt sig sirapen i minst 30 min (gärna längre). När Gulab jamun har svalnat täcker du dem (låt ligga kvar i sirapen) och förvarar i rumstemperatur.

Join the Conversation

  1. Torgny says:

    Vad kul, dessa åt jag som liten och har letat efter i snart 20 år. Jag trodde det var Tulumba jag åt som barn först, bara att de var bollformade men detta verkar vara mycket närmare… Små gyllene bollar som smakar av honung och saffran

  2. Anonym says:

    Jag älskar zenas receptå
    Den brukar vara enkel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close