Gulab jamun är gyllene friterade bollar doppade i sirap. Gaaah dom är så goda! Det speciella med gulab jamun är att degen görs med mjölkpulver vilket ger en ljuvlig smak och konsistens. En favorit från det indiska köket. Bollarna doppas i sirap när dom är nyfriterade,
Ca 16 bollar
3 dl pulvermjölk
1 dl vetemjöl
25 g smör
1 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Olja till fritering
Sirap (läs tips nedan):
3 dl socker
2 dl vatten
0,5 g saffran (kan ersättas med 1 tsk rosenvatten)
3-4 st kardemummakapslar
Några droppar citron från färsk citron
Garnering:
Pistagenötter (valfritt)
TIPS! Du kan använda färdigköpt vit sirap på flaska istället för att koka egen. Lägg ca 3 dl sirap i en kastrull, värm upp, tillsätt saffran, kardemumma och låt sjuda i ca 5-6 min på medelhög värme.
Recept på awamat/lokma hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med sirapen. Lägg socker, vatten och citron i en kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt saffran och kardemumma, låt sirapen sjuda långsamt i ca 4-5 min. Dra bort från värmen och lägg sedan ett lock på kastrullen och förbered under tiden bollarna.
Blanda pulvermjölk, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt smält smör och blanda noga, gärna med händerna. Tillsätt mjölk och blanda smeten med en sked eller slickepott. Viktigt att du inte har i för mycket mjölk, då blir smeten lös i konsistensen, följ måtten. Degen ska kännas kladdig men ändå lätt att jobba med. Så fort du har mixat ihop smeten ska du börja rulla bollarna. Olja gärna in handflatorna med lite rapsolja så kan du enkelt rulla bollar som inte fastnar på händerna. Rulla en så slät boll som möjligt utan sprickor. Lägg bollarna på ett fat. Varje boll väger ca 19 g.
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller kastrull. Viktigt att du inte har för hög värme på oljan, då får bollarna snabbt färg utanpå och förblir råa i mitten. Temperaturen på oljan ska inte heller vara för låg, 180° är bra temperatur. Fritera bollarna gyllene i ca 6 min. Låt rinna av på papper och doppa sedan i sirapen. Låt gulab jamun suga åt sig sirapen i minst 30 min (gärna längre). När Gulab jamun har svalnat täcker du dem (låt ligga kvar i sirapen) och förvarar i rumstemperatur.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉
Vad kul, dessa åt jag som liten och har letat efter i snart 20 år. Jag trodde det var Tulumba jag åt som barn först, bara att de var bollformade men detta verkar vara mycket närmare… Små gyllene bollar som smakar av honung och saffran
Jag älskar zenas receptå
Den brukar vara enkel