Kaak- Libanesiskt bröd

Kaak bel semsem är ett Libanesiskt bröd och typisk “street food”. Det säljs i stort sett överallt i Libanon och är ett en stor favorit där. De har en unik form, lite som ett handtag på, detta för att gatuförsäljarna ska kunna hänga dem på pinnar. Dom är underbara och kan serveras på mängd olika sätt. Popuärast är med knefe- recept finns HÄR! Eller med Zaatar och mjukost.
14
img_6937

9 st Kaak
3 dl ljummen mjölk
1 msk olivolja eller rapsolja
2 msk socker
0,5 tsk salt
6 dl vetemjöl
1,5 dl ljust fullkornsmjöl
1 msk torrjäst eller 25 g färsk jäst
Pensling:
Ägg
Sesamfrön
Recept på Zaatar (syrlig örtkrydda):
4 msk torkad timjan
2 msk sumak (syrlig krydda, hittas i välsorterade matbutiker)
0,5 tsk salt
1 msk rostade sesamfrön
Mortla alla kryddor ordentligt tills det blir en finmald krydda. Tillsätt sedan rostade sesamfrön och förvara i en burk.
Zataar-2-300x200

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk och låt stå i 10 min. Häll i olivoljan, blanda och tillsätt sedan mjölsorterna och slutligen salt och socker. Knåda degen smidig en bra stund, ca 10 min. Forma degen till en boll och strö lite fullkornsmjöl på, täck med plast och låt jäsa i 30 min i rumstemperatur.

Häll ut degen på mjölat bakbord (mjöla med vanlig vetemjöl). Dela degen i 9 delar och forma till bollar. Kavla till en ca 15 cm rund platta, kavla inte för tunnt. Den ska vara ca 6 mm tjock. Tryck ut en öppning med ett litet glas och forma “handtaget” till en lagom stor öppning. Lägg på en plåt med bakplåtspapper (ställ inte bröden för tät ihop), täck ordentligt med bakduk och låt jäsa 1 timme. Viktigt att de får jäsa 1 timme så de öppnas upp i ugnen. Det är även väldigt viktigt att ugnen är varm innan de åker in och att de bakas på en plåt. Plåten blir varm i ugnen och hjälper dem att öppnas upp.

Värm ugnen till 210°. Pensla FÖRSIKTIGT med ett uppvispat ägg. “Punktera” inte brödet genom att trycka för hårt, det har jäst fint efter en timme. Strö på sesamfrön och baka sedan mitt i ugnen i ca 10-12 min. Ta ut och täck genast med en bakduk.
13
12
478
91114

Join the Conversation

 1. Rihab says:

  Hej
  Tack för receptet på knafe blev jätte godmen jag använde mig av korvbröd istället.
  Nu ska jag prova och göra kaek till kunafe men har ej ljust fullkornsmjöl , kan jag använda vanlig mjöl och minska vattnet lite?
  Tack

  1. Zeina Author says:

   Hej 🙂
   Om du tar vanligt mjöl blir bröden som pitabröd. Det går bra men det blir inte som kaek. Minska då mängden vatten lite. Lycka till

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close