Västafrikanska puff puff med banan

Puff puff eller även kallade mikate är en västafrikansk favorit som jag lärde mig att ÄLSKA som barn i Sierra Leone. Fluffiga friterade munkar. HÄR! har jag gjort puff puff neutrala utan banan. Mosad banan i smeten gör munkarna extra goda! Njut av puff puff nyfriterade och varma precis som dom är eller med glass. MUMS!

1 stort fat med puff puff (du kan halvera mängden om du vill göra en mindre sats)
2 st riktigt mogna och mjuka bananer
4,5 dl ljummen vatten
8 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
0,5 tsk muskot eller kanel
0,5 tsk salt
Fritering:
Rapsolja

Se steg för steg bilder HÄR!

Gör såhär:
Blanda jäst med ljummet vatten och 1 msk socker i en bunke och låt stå i 10 min. Sikta ner övriga ingredienser i vätskan och vispa eller knåda degen klumpfri. Degen är ganska kladdig i konsistensen. Mosa bananerna och blanda noga i smeten. Täck bunken med en plastpåse och täck sedan med en bakduk. Ställ bunken i rumstemperatur och låt smeten jäsa i ca 45-60 min.

Hetta upp olja. Ta lite smet med en matsked och droppa ner smeten i oljan. Jag oljar mina fingrar och drar ner smeten från skeden med fingrarna och försöker samtidigt forma en någorlunda rund boll innan jag droppar ner smeten i oljan. Det kan vara svårt att få till snygga runda bollar eftersom smeten är ganska lös men efter att man friterat ett par stycken får man in tekniken. Det är inte hela världen om man inte lyckas forma perfekta runda bollar, dom blir supergoda ändå.

Fritera puff puff ca 2-3 min på varje sida. Tänk på att inte ha för hög temperatur på oljan när du friterar, för då kan bollarna bli stekta utanpå men förbli degiga inuti. Ca 180° ska oljan vara. När bollarna är gyllene lyfter du upp dem från oljan med en hålslev och låter rinna av på papper. Pudra florsocker på eller rulla i socker och servera som de är eller med glass! Puff puff är allra godast nyfriterade men kan även serveras några timmar efter fritering. De smakar som bäst samma dag som de har friterats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close