Makarona mbakbka- Libysk one pot pasta

Makarona mbakbka är en favoriträtt från det libyska köket. Såsen kan antingen göras med kött eller kyckling. Allting tillagas i en och samma gryta, pastan ska inte kokas utan slängs ner i såsen och för ångas långsamt tills den mjuknar. En lättlagad och mycket god pastarätt.
6 portioner
400 g pasta (penne eller spaghetti passar bra)
600 g lammkött med ben (även kycklingklubbor funkar bra)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1-3 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut chilin helt)
4-5 msk tomatpuré
1 liten knippe finhackad persilja
Olivolja till stekning (rapsolja funkar också)
Ca 1-1,5 l vatten
Kryddor.
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad koriander
1 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
1,5 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar

Recept på libysk soppa hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, hacka chilin i bitar, hacka köttet i stora bitar, finhacka vitlök. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet, vitlök och stek tills köttet får färg. Vänd i alla kryddor, chili och stek lite till. Vänd i tomatpuré och stek under omrörning i ca 3-4 min. Tillsätt 1 liter vatten och låt köttet koka under lock i ca 1,5-2h, tills köttet är färdiglagat.

Sänk värmen och vänd i pastan, pastan ska inte kokas först utan vändas i rå. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i grytan. Sänk värmen och låt pastan ångas långsamt. Var noga med att inte överkoka pastan, den ska ha tuggmotstånd. Stäng av värmen, vänd i persiljan och servera direkt.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Hej Zeina,
    Tack för en fantastiskt bra blogg! Jag är sugen på att testa detta recept men jag funderar över en sak. Du skriver i ingredienserna att det ska vara lamm med ben eller kycklingklubbor och att man ska hacka köttet i bitar. Jag tänkte testa med kycklingklubbor, är det meningen att man ska rensa klubborna från benen innan man skär upp bitarna då?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Tack ska du ha. Om du använder kött med ben ska det skäras i grova bitar där man behåller benen.
      Om du använder kycklingklubbor behöver du inte dela dom utan ha dom i grytan precis som de är.
      Lycka till och hoppas att det ska smaka.

  2. Magda says:

    Supergott recept! Jag är vegan och har gjort detta flera gånger med olika typer av vegokött! T.ex hälsans köks filébitar och Oumph. Men då behöver inte grytan koka länge innan man har i pastan. Idag bytte jag ut lite av vattnet mot havregrädde, det blev jättegott! Har även i ett par msk näringsjäst. Älskar kryddorna, det är något som jag inte är van vid. <3 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close