Grytor/ Kött/ Nordafrika/ Pasta & Nudlar

Makarona mbakbka- Libysk one pot pasta

Makarona mbakbka är en favoriträtt från det libyska köket. Såsen kan antingen göras med kött eller kyckling. Allting tillagas i en och samma gryta, pastan ska inte kokas utan slängs ner i såsen och för ångas långsamt tills den mjuknar. En lättlagad och mycket god pastarätt.
6 portioner
400 g pasta (penne eller spaghetti passar bra)
600 g lammkött med ben (även kycklingklubbor funkar bra)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1-3 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut chilin helt)
4-5 msk tomatpuré
1 liten knippe finhackad persilja
Olivolja till stekning (rapsolja funkar också)
Ca 1-1,5 l vatten
Kryddor.
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad koriander
1 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
1,5 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar

Recept på libysk soppa hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, hacka chilin i bitar, hacka köttet i stora bitar, finhacka vitlök. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet, vitlök och stek tills köttet får färg. Vänd i alla kryddor, chili och stek lite till. Vänd i tomatpuré och stek under omrörning i ca 3-4 min. Tillsätt 1 liter vatten och låt köttet koka under lock i ca 1,5-2h, tills köttet är färdiglagat.

Sänk värmen och vänd i pastan, pastan ska inte kokas först utan vändas i rå. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i grytan. Sänk värmen och låt pastan ångas långsamt. Var noga med att inte överkoka pastan, den ska ha tuggmotstånd. Stäng av värmen, vänd i persiljan och servera direkt.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Anna
    06/10/2019 at 16:55

    Hej Zeina,
    Tack för en fantastiskt bra blogg! Jag är sugen på att testa detta recept men jag funderar över en sak. Du skriver i ingredienserna att det ska vara lamm med ben eller kycklingklubbor och att man ska hacka köttet i bitar. Jag tänkte testa med kycklingklubbor, är det meningen att man ska rensa klubborna från benen innan man skär upp bitarna då?

    • Reply
      Zeina
      07/10/2019 at 09:57

      Hej,
      Tack ska du ha. Om du använder kött med ben ska det skäras i grova bitar där man behåller benen.
      Om du använder kycklingklubbor behöver du inte dela dom utan ha dom i grytan precis som de är.
      Lycka till och hoppas att det ska smaka.

    Leave a Reply