Indisk Samosa

Samosa är vanligtvis frasiga, trekantiga knyten. Dessa görs på annorlunda vis, små rullar av hemmagjord deg med en vegetarisk och kryddig fyllning. De blir fantastisk goda och med spännande smaker. Servera dem som en aptitretare innan maten, på buffén, ett gott tillbehör eller som en hel rätt med sallad, yoghurt och mangochutney.
34

25-30 st Samosa
Degen:
3 dl vetemjöl
3 msk mannagryn
0,5 tsk salt
4 msk olja
Ca 1 dl vatten
Fyllningen:
4 medelstora potatisar
3 dl gröna ärter
Kryddor:
1 tsk spiskummin
1 grön chili eller en halv grön paprika
1 tsk kumminfrön
2 tsk koriander pulver
0,5 tsk röd cayennepeppar eller paprikapulver
0,5 tsk garam masala
1 tsk mango pulver
2 tsk salt
2 msk koriander, finhackad
Frityrsmet:
5 msk mjöl
1 dl vatten

Gör såhär:
Lägg mannagryn i en skål och mixa med en mixer i ca 1 minut för att finfördela den så mycket som möjligt. Om du använder Indiskt mannagrynsmjöl så kan du hoppa över den biten. Men det blir lika bra med vanlig mannagryn som finns i handeln. Blanda mannagryn med mjöl och salt i en bunke, häll sedan i oljan och blanda det till en smulig massa med fingrarna. Häll i vattnet försiktigt i omgångar samtidigt som du blandar väl. Så fort degen blir smidig, inte klibbig eller för fast, är den perfekt. Den är lite styv i konsistensen. Överarbeta inte degen, den behöver inte knådas. Täck med plast och låt vila i 30-60 min i rumstemperatur.

Koka potatis och ärtor. Låt ärtorna rinna av ordentligt och pressa försiktigt ur överflödigt vatten. Mossa potatisarna med en potatispress eller gaffel, det ska ha lite små bitar i sig. Blanda med alla ingredienser till fyllningen. Smaka av och tillsätt eventuellt i mer salt. Blanda smeten till frityrsmeten och ställ åt sidan. Den ska vara lite tjockare än pannkakssmet, späd eventuellt ut med mer vatten om den känns för tjock.

Pensla ytan som degen ska kavlas på med lite olja. Dela degen i 2 lika stora delar och kavla ut den till en tunn avlång platta, ca 20×30 cm. Se till att den kavlas jämn, den ska vara lika tunn överallt. Smeta över halva fyllningen jämnt över degen och rulla från långsidan. Pensla kanten med lite vatten och rulla degen så den fastnar ihop. Skär bort ytterkanterna. Dela ca 12-15 st samosas på varje rulle, de ska vara ca 2 cm tjocka. Platta till dem lite och lägg dom på en tallrik.

Hetta upp olja i en vid stekpanna/kastrull.Doppa en samosa i tagen i frityrsmeten först och lägg försiktigt ner i oljan. Efter 2-3 minuter vänder du samosan och låter den friteras lite till. De ska friteras i ca 2-3 minuter på varje sida, tills de blir gyllenbruna. Låt rinna av på papper.

Om du vill frysa in dem friterar du dem 1 minut först, låter dem kallna, och lägg i frysen. De förvaras bäst mellan bakplåtspapper i en burk i frysen, så de inte klistras fast i varandra. När de sedan ska ätas är det bara att fritera eller baka dem i ugnen på 200° tills de blir gyllenbruna. De behöver inte tinas upp först.
Servera med yoghurt som du blandar med  vitlök, garam masala och salt. Ha även mangochutney bredvid, recept finns HÄR! Passar som en förrätt. Indiska huvudrätter hittar du HÄR!
ab
hfg
k2

Join the Conversation

  1. Hayat Ali says:

    Wow mango pulver… Ska de finnas i indiska affärer? Eller är det något du gör?
    Denna recept testar jag gärna eftersom den verkar vara mycket lättare att göra än den vanliga, stycke vis!!

    1. Zeina Author says:

      Tack 😀 mangopulver hittar jag i orientaliska livsmedelsbutiker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close