Kebab Kobideh- Persisk kebab

Kryddig och mör persisk kebab serverad med saffransris och grillade grönsaker. Galet gott! Jag brukar krydda köttet på kvällen och tillaga det nästa dag, då smakar kebaben som bäst. 
Ca 18 st Kobideh kebab, 6 portioner
1 kg finmald köttfärs av valfri sort (jag blandar lika delar nöt- och lammfärs)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
2 msk sumak (syrlig kryddblandning från mellanöstern, hittas i välsorterade mataffärer, kan ersättas med några droppar citron)
3/4 dl finhackad persilja (går att uteslutas)
Om kebab ska göras i långpanna ha i:
1 ägg
1 dl ströbröd
Om kebab ska grillas på spett ha i:
0,5 dl vetemjöl
Serveringsförslag:
Recept på riset- hittar du HÄR!
Recept på persisk tsatsiki hittar du HÄR!

Recept på persisk kycklingkebab hittar du HÄR!

Gör såhär:
Riv löken på fina sidan av rivjärnet, lägg i en sil och pressa ur vätskan. Kasta vätskan och behåll lökmassan. Blanda lök, pressad vitlök, salt, svartpeppar, gurkmeja och köttfärs ordentligt. Rör med händerna och se till att kryddorna blir jämnt fördelat.

Vispa ägget lätt. Blanda ägg, ströbröd eller mjöl tillsammans med persilja och sumak i köttet. Knåda lite till och blanda väl. Täck skålen med plast och ställ i kylen några timmar, gärna över natten. Ta sedan ut och ställ i rumstemperatur en stund innan tillagning, ca 15-30 min. Om du ska grilla dem på en utegrill, klämmer du fast färsen på spett och grillar dem.

I ugn: Pensla en långpanna med lite olja. Platta ut köttet jämt över hela plåten, se till att det inte finns några sprickor i köttet. Med en vass kniv delar du köttet i mitten från kortsidan. Sen skär du långa remsor tvärs över hela plåten. Gör ränder på kebaben, tryck försiktigt med fingrarna eller knivhandtaget. Tryck inte hela vägen ner, det ska endast bli ett mönster. Snygga till de utskurna kebablängderna på nytt, separera dem försiktigt från varandra. Strö eventuellt lite sumak över hela köttet.

Värm ugnen till 225°. Ta in plåten i mitten av ugnen och tillaga i ca 15-20 min, tills köttet är helt genomstekt och fått färg. Servera genast med grillad tomat, persiskt ris, en klick smör och yoghurt. Recept på riset finns HÄR! Funkar även utmärkt att serveras som kebab i rulle med grönsaker och kebabsås.

Grillade grönsaker: Dela lök i klyftor, gör ett kryss på tomaterna. Lägg grönsakerna på en plåt med sivri (turkisk paprika). Krydda med salt, peppar och ringla över lite olivolja. Grilla på 225° mitt i ugnen i ca 10-15 min.

12
5   

Join the Conversation

  1. kan man använda quornfärs istället för köttfärs? eller är det något annat man måste tänka på för att få fram samma resultat?

    ps, har råkat kommentera fel kebab recept innan hehe

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Jag vågar inte svara på om det funkar med qournfärs, jag vet inte om man kan få qourn att bli sådär kompakt. Den är ju ganska smulig. Håller tummarna att det går om du vågar testa . /Zeina

  2. Sofia says:

    Hej!

    Är det kummin eller spiskummin? Låter skumt med kummin i? Tack för bra blogg!!!

    1. Zeina Author says:

      Hej och tack 🙂
      Det är kummin jag menar. Det skiljer i smaken från spiskummin /Zeina

  3. carola says:

    Verkar vara ett bra recept , min blandning vilar i kylen nu 🙂 Hoppas på bra resultat imorgon 😉

    1. Zeina Author says:

      Åh så spännande, hoppas att du var nöjd 😀

  4. Sirya says:

    Hej
    För första gången ska jag prova mig på kebab i ugnen köttblandningen vilar i kylskåpet just nu. Ska göra det till kvällen, hoppas på det bästa

    1. Zeina Author says:

      Härligt hoppas att det gick bra. Kram

  5. Maysaa says:

    Tack så mycket för receptet. Kebaben var jättegod. Jag vill gärna ha fler liknande recept från dig

    1. Zeina Author says:

      Absolut, det kommer mer sånt. Tack för att du skriver några rader på bloggen. Ha det fint /Zeina

  6. Rebecca says:

    Hej!

    Plåten, menar du en sådan vanlig långpanna i standardmått eller är det något annat nått på den du använt?

    1. Zeina Author says:

      Hej ❤
      Jag menar en vanlig långpanna

      1. Rebecca says:

        Tack! ☺

  7. Du är så underbar Zeina älskar allt du gör o denna Kebab va extra gott! Hoppas di all lycka!

    1. Zeina Author says:

      Åh sitter med ett stort leende på läpparna tack vare dig. Tack så jättemycket underbara du 😀 så fint av dig. En stor varm kram från mig till dig. /Zeina 🙂

  8. Annika says:

    Zeina! Kumminpulver, menar du stött kummin! Alltså hela kumminfrön som man stöter till ett pulver? I affären finns inte kumminpulver

    1. Zeina Author says:

      Jag menar kumminpulver men du kan mortla fröna tills de blir till pulver 🙂

  9. Karro says:

    Jag älskar dina recept! Jag har så otroligt mycket nytta av dom i mitt jobb som kokerska på ett asylboende för ensamkommande flyktingbarn. Det är så roligt att laga mat som dom känner igen. <3

    1. Zeina Author says:

      Åh så underbart att läsa, så fint av dig. Tack för att du skriver det här. Önskar dig all lycka med det fina jobb du gör. En stor varm kram till dig 😀

  10. Lukas says:

    Fantastiskt gott!! pizzerian har tappat en kund 🙂

    Ha de Gött!

    1. Zeina Author says:

      Så skoj! Tack så hjärtligt, underbart att du var nöjd med resultatet 🙂

  11. Storkok We Like says:

    Utsökt och lättlagat, tack!

  12. Hejsan!
    Jag förstår inte receptet precis:
    om man ska grilla, ska man bara ha mjöl i den? Eller är det ägg + mjöl? I beskrivning så står det ägg, ströbröd eller mjöl men ingredienserna säger olika.

    Fick prova dom i ugnen hos en vän och det var supergott! Skulle vilja prova göra det själv men grillat 🙂

  13. Marina says:

    Zeina, jag är inte mycket för att laga mat (som oftast misslyckas, saknar rätt passion) men med dig i köket finns det ingen rätt som är tråkig eller jobbig att laga! Testade denna kebab och den blev så god!!
    Har faktiskt testat ett par olika recept från dig och inga har hittills lämnat mig missnöjd.
    TUSEN TACK! Och fortsätt mata oss med allt det goda du har att komma med och den härliga blandning av internationellt kök!

  14. Grymma recept!// från en student

  15. Narges says:

    Hej!
    Jag gjorde kobideh igår men undersidan blev inge stekt. Vet du vad jag gör för fel?
    Tack för att du finns och lär ut så mycket! ❤

    1. Anonym says:

      Efter halva tiden ska du vända på dem om du gör dem i ugnen. Det fungerar alltid för mig.

  16. Anonym says:

    Super gott! Ett tipps är att inte kasta lök vätskan men att använda det istället för vatten när man klämmer färsen på spetten

  17. Grymma recept!

  18. Jeanette says:

    Kobideh kebab, jisses så gott det blev! Bakade ditt orientaliska bröd i stekpanna till. Köpte din hummus och baba ganoush. Färska grönsaker till det. Behöver jag säga att vi blev proppmätta. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close