Khoresht gharch- Persisk kycklinggryta med svamp

Lättlagad och smarrig persisk kycklinggryta med svamp, saffran och citron. Traditionellt tillagas denna gryta med kycklingklubbor men jag har förenklat den och använt kycklingfilé. Då tillagas den snabbt på ett kick! Servera med ris, sallad och njut!

4 portioner
500 g kycklingfilé
300 g champinjoner
2 st lökar (röd eller gul lök funkar)
3-4 st vitlöksklyftor
1 g saffran
2 tsk gurkmeja
2 st hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljong (2,5 msk fond funkar också)
2,5 msk vetemjöl
Ca 5-6 dl hett vatten
1 citron
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Ris
Sallad

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar, vitlök fint, kyckling i kuber och svampen i små klyftor. Lös upp saffranet i lite hett vatten och ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Vänd i kyckling och vitlök och stek lite till. Krydda med gurkmeja och stek under omrörning.

Hetta upp en helt torr stekpanna och stek svampen under omrörning på hög värme tills den slutar vätska sig och får en fin stekyta. Vänd ner svampen i grytan med kycklingen och fräs under omrörning. Tillsätt vetemjöl och stek tills allting blandas ordentligt.

Häll över hett vatten och saffran, smula i buljong. Blanda noga och koka upp, sänk sedan värmen till medelvärme och låt grytan puttra utan lock i ca 15 min. Pressa i citron i grytan, smaka av med salt och peppar. Servera med ris och njut!

Join the Conversation

  1. Rebecka says:

    Så spännande med nya recept. Mer av iransk mat

  2. Cecilia Jonasson says:

    Skulle det passa med saffransris till den här grytan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close