Lagman- Uzbekisk nudelsoppa

Lagman kan vara en av de godaste soppor jag har avnjutit i mitt liv. Oj så god! Det är mustig nudelsoppa som är mycket populär i Uzbekistan. En autentisk lagman serveras med hemmagjorda nudlar, jag har dock gjort det lite enkelt för mig själv och köpt färdiga. Jag hittade en vakuumförpackad variant i en thailändsk mataffär. Passade perfekt till soppan. Om du gillar ramensoppa så kommer du att älska lagman, en ljuvlig vinterrätt som både mättar och värmer.

6 portioner
Ca 500 g grytkött utan ben eller 600 g med ben (läs tips nedan)
2 gula lökar
4 st tomater
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
4-5 st mellanstora potatisar eller 1 rättika (jag tog potatis)
3 st morötter
2 msk tomatpuré
Färsk koriander till servering
Olja till stekning
300 g nudlar (läs tips)
Ca 1,3 liter vatten
Kryddor:
2 tsk spiskummin
2-3 tsk chilipulver (justera hetta efter smak eller ersätt med paprikapulver)
1 stjärnanis
2-3 st lagerblad
Salt & peppar
TIPS! Du ska gärna använda lammkött med ben i grytan. Men det funkar även alldeles utmärkt med tex högrev om du föredrar det. Hacka köttet i önskad storlek. Om du använder lammkött med ben måste soppan koka lite längre, om du hackar köttet i mindre bitar kan du förkorta koktiden. Jag använde lammstek som jag hackade i stora bitar och min soppa fick puttra i 2 timmar. Du kan variera grönsaker efter smak i soppan, de flesta rotfrukter och grönsaker passar alldeles utmärkt i. Jag har använt tjocka nudlar, finns vakuumförpackade i asiatiska livsmedelsbutiker.

Gör såhär:
Hacka köttet i bitar, hacka lök, paprika och tomat i tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek köttet ordentligt, viktigt att du ger köttet en fin stekyta. Vänd i lök och fortsätt stek under omrörning tills löken mjuknar och får lite färg. Vänd i vitlök, tomatpuré, spiskummin, chilipulver och stek nån minut, det kommer att börja dofta magiskt från din gryta. Vänd i paprika, tomat och stek lite till. Japp det är massa stekande men det är så alla smaker kommer fram ordentligt, kommer att bli så gott!

Nu är allting ordentligt stekt, häll över hett vatten, tillsätt lagerblad stjärnanis, salt och peppar. Koka upp, rör om och låt sedan soppan koka under lock i ca 1-2 h (koktiden varierar beroende på vilket kött du använder). Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov och smaksätt med mer kryddor om det behövs.

Skala potatis/rättika och morot. Skär i bitar. När köttet är färdigkokt och mört vänder du i grönsakerna, låt det få sjuda i grytan tills de mjuknar utan att grönsakerna kokas sönder, ca 15 min.

Koka upp vatten i en annan gryta, dra bort grytan från värmen. Lägg nudlarna i grytan och låt dem mjukna. Sila sedan av nudlarna. Lägg nudlarna i en skål, häll över soppa, toppa med koriander och servera!

Join the Conversation

  1. Maria says:

    Yeeess! Äntligen recept pa var (sorry, sitter vid tyskt tangentbord) favvisrätt lagman. Vi hade lagmankurs hos en uyghurisk väninnas mamma i Kirgizistan för tva ar sedan men saklart har vi hunnit glömma det mesta :/ da gjorde vi nudlarna själva. Vi hade inte nagra rotsaker i men det är annorlunda lite beroende pa ar man är i centralasien. Och sa gärna sivripaprika eller nagon annan lite starkare paprikasort. Vi har uyghuriska restauranger här i München sa vi far var dos men vad fint att du sprider detta fantastiska till alla hemma i Sverige <3

  2. MillMill says:

    Lagade denna soppa till middag igår. Lagman ha ha bli inte förskräckta det är mycket godare än det låter! Det blev otroligt gott med lammkött och självfallet ännu godare idag än igår. Jag har lagat många av dina Ramadanrecept trots att vi inte fastar. Däremot fastade vi inför påsken. Maten har inga gränser! Tack gör alla härliga matupplevelser Zeina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close