Pappa al pomodoro- Italiensk tomatsoppa med bröd

Annonssamarbete med LG

Enligt livsmedelsverket slängs ca 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Siffrorna gäller per person och år. En av den största anledningen till att vi kastar så mycket mat är för att vi konsumerar onödigt mycket, maten glöms bort längst bak i kylen och istället för att ta tillvara på råvarorna så slänger vi det. Vår onödiga konsumtion och svinn belastar både miljön och din ekonomi. Nästa gång innan du åker en sväng till mataffären, börja först med att ta en titt i din kyl. Vad är det som har hamnat längst bak, vad finns i dina grönsakslådor och vilka produkter måste du använda först innan de kastas i onödan? Tänk även på att förvara maten rätt i ditt kylskåp. I de flesta kylskåp är det kallast på nedersta delen och där ska du förvara råvaror som tål kallare temperatur. På den översta hyllan ställer du råvaror som inte behöver så kall temperatur. Kylskåpsdörren är kylens varmaste område och där ska du absolut inte förvara mjölk och råvaror som är känsliga för hög temperatur utan där kan du ha tex ketchup, soja osv. Detta gäller dock inte LG:s kylskåp. Alla deras kylskåp har aktiv kylning med Multi-Air Flow. Det håller en jämt temperatur i hela kylskåpet, även i dörren – tack vare smarta Door CoolingTM som finns i kombiskåpen – och du kan ställa dina råvaror precis vart du vill. Råvarorna kyls ner snabbare och håller sig fräscha längre. Fantastiskt! Du kan läsa mer HÄR!

En råvara som kastas mycket i både hushållen och mataffärer är bröd. Så synd! Bröd är något som är så enkelt att ta tillvara på och borde aldrig kastas. Man kan frysa in brödet, göra ströbröd, krutonger och så mycket mer. Här har jag använt torrt och tråkigt bröd och gjort världens godaste tomatsoppa med. På några få ingredienser som de flesta har hemma kan man slänga ihop en magisk middag. Man behöver inte alltid springa till affären och handla i onödan. Ta tillvara på det som finns hemma. Om du har färska tomater som börjar bli mjuka kan du använda dom till soppan. Mina tomater mådde prima så dom sparade jag, jag använde istället två burkar krossad tomat.


4 portioner
800 g krossad tomat eller 1 kg färsk tomat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 näve färsk basilika eller 2 tsk torkad basilika
4-5 st brödskivor (gärna torrt och dagsgammalt)
Olivolja till stekning och garnering
6-7 dl vatten
Nypa socker
Salt och peppar

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar. Hacka tomaterna i små tärningar om du använder färska. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Riv eller pressa vitlök och stek med löken. Vänd i färsk eller krossad tomat. Om du använder färsk tomat steker du tomaterna i ca 5 min. Krossad tomat fräser du lite snabbt.

Häll över hett vatten, nypa socker, smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra under lock i ca 20-30 min. Bryt eller skär brödet i bitar. Vänd brödet och färsk basilika i soppan. Rör runt tills brödet sväller upp och suger åt sig vätskan. Servera soppan genast. Ringla lite olivolja över vid servering.

Join the Conversation

  1. Kan du inte pröva att laga några rätt från det rumänska köket? Salmale exempelvis och rumänsk soppa 🙂 Oväntat gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close