Masala chai- Kryddigt indiskt te

I helgen var det riktig höstväder, blåsigt, regnigt och kallt. Då passade jag på att tända brasan och koka värmande masala chai. Underbart. Masala chai är ett kryddigt indiskt te med mjölk. Kombinationen med pepparn, ingefäran, kardemumman, teet, mjölk och lite sötma är magisk. 
1 liter massala chai, ca 4 port
1 msk svart te
5 dl vatten
5 dl mjölk (valfri sort och fetthalt, växtbaserad mjölk funkar alldeles utmärkt)
Socker efter smak
Kryddor (läs tips nedan):
1 kanelstång
8 st gröna kardemummakapslar
8 st svartpepparkorn
6 st kryddnejlikor
3-4 tunna skivor färsk ingefära (kan ersättas med 1 tsk ingefärapulver)
1 krm muskot
1 st stjärnanis eller 1 tsk anisfrön (kan uteslutas, jag körde utan)
TIPS! Om du har svårt att hitta hela kryddor så funkar det alldeles utmärkt att ersätta det med malda kryddor. Kardemummakapslar kan tex ersättas med 1 tsk kardemummakärnor. I vissa masala chai har man fänkålsfrön, om du gillar det kan du tillsätta 1 tsk.

Recept på chailatte hittar du HÄR!

Gör såhär:
Lägg alla hela kryddor och färsk ingefära i en mortel. Mortla kryddorna och ingefäran. Lägg i en tekanna eller kastrull, häll över hett vatten och muskot. Koka upp och låt sjuda långsamt i ca 3-4 min. Dra bort från värmen och tillsätt sedan teet. Låt stå och dra i minst 10 min. Ju längre det får stå desto starkare smak du får på teet. Du bestämmer själv hur starkt du vill ha det, mitt te fick dra i ca 15 min.

Häll över mjölk, värm upp och smaka av med socker. Låt teet koka sjuda långsamt i 3 min. Smaka av, om du tycker teet är för starkt kan du späda ut det med vätska och om du tycker att det är för svagt kan du låta det dra en stund till. Sila sedan av teet, servera och enjoy!

Join the Conversation

  1. Hej silar du bort kryddorna efter det har sjudit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close