Aloo paratha- Indiskt tunnbröd med potatis

Läckert indiskt tunnbröd fyllt med potatis. bröden görs enkelt på få ingredinser och är lika goda att servera till frukost som tillbehör vid maten. Jag serverar gärna prata vid en mustig gryta.

10 st paratha
Degen
:
Ca 10 dl fullkorns vetemjöl
5 dl vatten
1 tsk salt
Fyllning:
500 g fast potatis
1 gul lök
1-2 st gröna chili (valfritt)
2-3 msk koriander (valfritt)
1 tsk garam masala (valfritt)
1 tsk paprika eller chilipulver
Salt & peppar
Stekning:
Smör, olja eller ghee till stekning (jag tog smör)

Recept på bolani hittar du HÄR! & shamborek HÄR!

Gör såhär:
Förbered först degen. Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medans du förbereder fyllningen.

Skala och hacka potatisarna i grova bitar. Koka dem mjuka, sila av och mosa potatisen tills du får en helt slät och klumpfri mos. Låt svalna. Hacka lök i tärningar och stek löken glansig. Hacka chili och koriander fint. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen.

Dela degen i 20 bitar och forma små bollar. Ta två degbollar och kavla ut till rundlar på ett mjölat bakbord. Lägg fyllning på en degbit och lägg sedan den ena degen över.Tryck ihop kanterna ordentligt och kavla sedan ut brödet tunt. Mjöla bordet lite med jämna mellanrum så degen inte fastnar.

Hetta upp smör, ghee eller olja i en stekpanna. Stek brödet tills det får färg på medelvärme i ca 4-5 min. Lägg mer smör, olja eller ghee i stekpannan och stek brödet på ena sidan i ca 4-5 min. Lägg på ett fat, täck med bakduk och gör samma procedur med resterande deg och fyllning.

Join the Conversation

  1. Hej!
    Går detta att göra med vanligt vetemjöl?
    Tack på förhand!

  2. Hanna says:

    Gud vad gott! Du har ju gjort dem perfekta! I indien äter man detta tillsammans med yogurt och ayran <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close