Bakverk/ Bullar/ Efterrätt

Korvapuusti- Finska kanelbullar

Korvapuusti är finska kanelbullar. Visst är dom vackra? Ordet korvapuusti betyder typ “örfil på örat”.  Roligt och aggressivt namn på så söta bullar. Namnet har de fått pga av formen på bullarna. Det är som helt klassiska kanelbullar men ändå en helt annan smakupplevelse pga formen. Supergoda! 
Ca 30 st bullar
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g  färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 14-16 dl vetemjöl special
Fyllningen:
100 g smör
1 msk kanel
1 dl socker
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 30 min.

Ställ smöret som ska i fyllningen i rumstemperatur tills den mjuknar och blir bredbar. Blanda kanel och socker i en skål.

Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Kavla ut 1 del till en avlång platta. Bred smöret på degen och strö sedan kanelsocker på. Rulla ihop till en rulle och skär ut trekanter (se bild), tänk på att inte skära dom för små. Ställ en trekant på bakbordet med spetsen uppåt, truck ner spetsen ordentligt med fingret. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk.  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Wilma
    13/09/2019 at 20:25

    De ser riktigt goda – och fina ut! Smakar de som “vanliga” eller skiljer de sig nåt? =)

  • Reply
    Bullälskare
    13/09/2019 at 23:26

    Tack för det fina receptet, ha en fin dag!

  • Reply
    Mikael Lindsäth
    18/10/2019 at 03:24

    Underbart goda bullar dem finska. Går även att göra med vaniljsocker för jag gjorde dubbel sats och hlva degen gjotde jag med vaniljsocker och dem blev lika underbart goda
    Tusen tack för alla goda recept zeina. Du är bara så duktig på detta, är inte alla recept som man hittar som blir så bra. Men dina funkar alltid så nu har jag köpt 3 böker som julklappar som du gjort. kram

    • Reply
      Zeina
      18/10/2019 at 11:20

      Åh tack så jättemycket! Så värmande att läsa. Önskar dig en fantastiskt fin helg. Kram 😀

    Leave a Reply