Perfekta scones

Scones är ett gott och lättbakat bröd som man snabbt slänger ihop. Trots att de är lätta att baka är det lätt att misslyckas med dem. Använder du fel teknik så kan du få klumpiga, torra och kompakta bröd. Dom kan även förbli degiga inuti trots att dom är hårda utanpå. Känner du igen dig? Här kommer receptet på världens bästa scones!

12 st scones
8-9 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
4 tsk bakpulver
100 g kallt smör
4 dl mjölk

Innan du sätter igång med att baka så kommer det lite tips!
1. De torra ingredienserna ska blandas samman först. För bästa resultat blandar du helst de torra ingredienserna i en matberedare eller med en elvisp. Mjölet blir finkornigt, klumpar inte sig i degen och du får luftiga scones.
2. Använd kallt smör, hyvla gärna smöret eller hacka i små bitar först. Blanda sedan samman med mjölet till en smulig deg med fingrarna eller i en matberedare. Du ska alltså inte knåda degen utan smula den.
3. När du tillsätter vätskan så kommer nu det viktigaste momentet. Degen ska INTE knådas eller överarbetas. Den ska snabbt blandas ihop. Rör snabbt om med en slev eller gärna i en matberedare. Knådar du för länge blir det ett tungt och kompakt bröd.
4. Värm ugnen i god tid. Ta gärna in bröden i ugnen så fort du format dem.
5. Forma små bröd istället för stora. Bakpulver har inte samma kraft som jäst och klarar inte av att växa på samma sätt. Ju mindre bröd desto högre och luftigare scones får du. Baka dem helst i en muffinsform eller forma små frallor.

Gör såhär:
Börja med att smörja en muffinsplåt ordentligt om du ska använda en sådan, annars klär du en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°. Blanda de torra ingredienserna ordentligt, tillsätt smöret och smula degen. Tillsätt mjölk och blanda snabbt ihop till en deg. Forma små bröd och lägg i den smorda muffinsplåten. Eller platta ut degen på mjölat bakbord, tryck ut små bröd med ett glas eller forma till frallor med händerna och ställ på plåten. Degen är lite kladdig, mjöla händerna och bakbordet utan att använda för mycket mjöl. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Ta ut bröden och lägg på ett galler. Låt svalna en stund innan servering.
572

Join the Conversation

 1. Hanna says:

  Tack för den bästa matbloggen! Du är grym! ❤ Tänkte på att sconesen inte penslas med ägg eller liknande, hur blir resultat?

  1. Zeina Author says:

   Tusen tack ❤
   De behöver inte penslas, de blir superbra utan. Kram

 2. Hanna says:

  Så! Nu behöver jag inte leta mer. Detta är verkligen receptet på perfekta scones! Så saftiga och goda dom blev! Smular inte alls heller. Tack för detta recept! Kommer aldrig mer att göra några andra scones än dessa!

  1. Bella says:

   Jag håller med Hanna, går bara efter detta recept när jag bakar scones ! Sååå goda

 3. Äntligen recept där är förklarat hur man går till väga mer noggrant och vad man ska tänka på. Tack!!!

 4. För första gången blev inte sconesen kompakta utan luftiga och perfekta. Blandade i lite grovt dinkelmjöl och manitoba creme. Det blev kalas!
  Kommer göra efter detta recept varje gång jag bakar scones hädanefter!
  Tack!

 5. För första gången blev inte sconesen kompakta utan luftiga och perfekta. Blandade i lite grovt dinkelmjöl och manitoba creme. Det blev kalas!
  Kommer göra efter detta recept varje gång jag bakar scones hädanefter!
  Tack!

 6. Ullis says:

  Gjorde små frallor i stället för i muffinsformar. Fick dock inte så mycket färg som dina på bilden. Blev ganska bleka. Ska det bara vara 200 grader i ugnen? Andra recept jag gjort har varit 250 grader.

  1. David Svensson Björklund says:

   Tror att hon avser varmluft då jag också få köra minst 5 extra på “vanlig” värme..:)

 7. Annica says:

  Hela familjen var mycket nöjda med dessa! Fina blev de oxå när jag bakade dem i muffinsform. Vårt nya favoritrecept

 8. Joline says:

  Bästa receptet på perfekta scones.
  Dem blir himmelskt goda, saftiga och fina varje gång i muffinsform. Jag använder bara detta recept när jag ska göra scones

 9. Går det bra att blanda i tex bär i dessa scones utan att resultatet försämras

  1. Anonym says:

   1

 10. Suncica Hrustic says:

  Fina drink du gör så fina goda recept

 11. Går det bra att använda degkrokar, och kan man halvera receptet och få samma resultat? Tack för dina olika suveräna tips, de har räddat mig flera ggr! Dessutom så förklarar du så bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close