Polsk karpatka på Zeinas vis

Polska karpatkakaka kallad efter bergskedjan Karpaterna som löper genom Polen, Ungern, Ukraina, Slovakien och Rumänien. Toppen och botten av kakan görs av klassisk eclairdeg och fylls med en fluffig vaniljkräm. Så det är typ som en stor maffig eclair. Så smarrig! En klassisk karkaptka görs på en vaniljkräm som man kokar själv med bla ägg, mjölk, majsstärkelse och vaniljsocker. Jag gör en fuskvariant och fyller kakan med klassisk glasskräm gjord av snappvispad vaniljkräm och grädde.

8-10 bitar
Degen:
1,5 dl mjölk
1 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
Fyllning:
5 dl mjölk (3% fetthalt)
15 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
1 tsk vaniljsocker
4 msk florsocker
3 dl grädde
Garnering:
Florsocker

Recept på krempita hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker till degen i en bunke. Smält smöret, häll vattnet, mjölk och låt blandningen koka upp. Vispa ner mjölet medan det småkokar vispar du kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump. Ta bort från plattan och låt svalna. Rör i ett ägg i taget och blanda kraftigt i några sekunder mellan varje ägg.

Värm ugnen till 200°, varmlufts ugn eftersom du ska ha i två formar samtidigt. Om du inte har varmluftsugn behåller då värmen på 200°, har över och undervärme och gräddar en form i taget i ugnen. Klä två springformar, 24 cm, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda två formar eller en i taget i ugn i ca 25-30 min, smeten kommer att resa sig och påminna om en tunn ugnspannkaka. Låt kallna helt, under tiden kan du förbereda fyllningen.

Blanda vaniljsåspulver med mjölk och vaniljsocker. Låt stelna i kylen i 10 min. Blanda grädde och florsocker i en bunke, vispa grädden fast och fluffig. Blanda sedan grädden med med vaniljkrämen.  Behåll en av kakbottnarna i springformen, häll över fyllningen och bred den jämnt över hela kakan. Täck med den andra kakbotten, låt stelna i kylen i minst 30 min. Pudra med florsocker och servera.

Join the Conversation

  1. Marie says:

    Hej,
    Kan man frysa in bottnar till Karpatka? Inte med vaniljkräm, det förstår jag, utan bara bottnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close