Afghanistan/ Bröd/ Buffé/ Piroger/ Pizza/ Veganskt/ Vegetariskt

Bolani- Afghanskt fyllt bröd

Bolani är ett afghanskt tunnbröd som fylls och steks gyllene. De smakar allra godast nystekta och varma och serveras gärna med en god yoghurtdipp. Bolani kan serveras som en sidorätt eller som en hel måltid. En god vegetarisk rätt som även passar veganer. Om man vill servera en vegansk yoghurtdipp bredvid kan man enkelt byta ut yoghurten mot soja- eller havreyoghurt. 

10 st bolani
Ca 10 dl vetemjöl
4 dl vatten
1,5 tsk salt
2 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)
Fyllning 1 (räcker till ca 6 st bolani):
4 st kokta potatisar
1 gul lök
1-3 st gröna chili (justera hetta efter smak)
1 knippe färsk koriander (ca 2 dl när det hackas)
3 st salladslök
Salt & peppar
Fyllning 2 (räcker till 4-5 st bolani):
2 st purjolök
1-3 st gröna chili
1 knippe koriander (ca 2 dl när det hackas)
Salt & peppar
Stekning:
Matolja eller olivolja (välj fritt efter smak)
Tillbehör:
Afghansk yoghurtdipp– recept finns HÄR! (byt ut yoghurten mot soja- eller havreyoghurt om du vill göra såsen vegansk)
Afghansk sallad– recept finns HÄR!

Gör såhär:
Förbered först degen Blanda ihop alla ingredienser och knåda degen smidig en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska kännas luftig, varken för kladdig eller kompakt. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.

Fyllning nr 1. Mosa potatisarna. Hacka lök, chili, koriander och salladslök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i chili och stek lite till. Lägg mosad potatis i en skål, häll över den stekta löken och chilin. Tillsätt koriander och salladslök. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Fyllning nr 2. Tvätta purjolöken ordentligt. Hacka purjolöken till tunna strimlor. Hacka chili och koriander. Hetta upp olja och stek purjolöken tills den mjuknar under omrörning. Vänd i chilin, stek lite till. Stäng av värmen, tillsätt koriandern och krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna. (Du kan även hoppa över momentet med att steka purjolöken och fylla den rå i degen).

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 10 lika stora delar. Forma delarna till bollar och täck väl med bakduk. Ta en boll och kavla ut den till en rund och tunn platta. Lägg på fyllning på en sida av degen och vik sedan i mitten. Nyp ihop kanterna ordentligt. Platta försiktigt ihop bolanin. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bolani ca 2-3 min på varje sida. Låt rinna av på papper och täck med bakduk. Stek resten av degen på samma sätt.  Servera dem varma med yoghurtdippsås. Bröden funkar utmärkt att frysas.

Fyllning 1 med potatis.

Fyllning 2 med purjolök.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Klara
    09/08/2017 at 21:03

    Gjorde med yoghurt och sallad som tillbehör! Jättegott och enkelt att göra 🙂

  • Leave a Reply