Sujuk med ägg och tomat

Sujuk är en kryddig korv som är mycket populär i Balkan och Turkiet. Korven hittas främst i mataffärer som säljer produkter från Mellanöstern. Väldigt gott att steka upp med ägg eller tomat. Även riktigt god att ha på pizzan. När jag var liten brukade mina föräldrar laga sujuk med ägg och tomat som brunch på helgerna. Älskade det! Så gott att äta med bröd, knapra på picklade grönsaker och sippra på chai bredvid. Om du inte hittar sujuk i din mataffär kan du använda vilken kryddig korv som helst.

Sujuk med ägg
4 portioner
2 st sujuk (eller en annan god kryddig korv)
5-6 st ägg
Olja till stekning
Salt & peppar
Sujuk med tomat
4 portioner
2 st sujuk (eller en annan god kryddig korv)
Ca 5 st tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat)
1 msk tomatpure
Salt & peppar
Olja till stekning
TIPS! Sujuk är ganska kryddig i smaken och därför behöver man inte tillsätta kryddor när man steker dem i ägg eller tomat. Om du använder vanlig korv rekommenderar jag att du kryddar upp rätten lite. När du steker korvarna kan du tillsätta lite spiskummin, paprikapulver och riven vitlöksklyfta.
Serveringsförslag:
Chai
Pitabröd
Turkisk yoghurt med olivolja
Picklade grönsaker och oliver

Recept på ugnsbakad ägg med sujuk hittar du HÄR!

Gör såhär:
Sujuk med ägg: Skär korvarna i slantar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek korven tills den får färg på båda sidor, ca 4-5 min. Knäck äggen över korven. Krydda med salt och peppar. Låt stekas på medelvärme tills äggen stelnar.

Sujuk med tomat: Skär korvarna i slantar, finhacka tomat i små tärningar om du använder färska. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek korven tills den får färg på båda sidor, ca 4-5 min. Vänd i tomat/krossad tomat, tomatpuré, smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda under lock i ca 15-20 min. Ta bort locket och låt sjuda i ca 5 min till.

Servera gärna med chai, bröd, picklade grönsaker och oliver. Jag hade även turkisk yoghurt bredvid som jag hade smaksatt med salt och ringlat olivolja över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close