Turkisk linssoppa med bulgur

En mättande, fyllig och läcker turkisk linssoppa med bulgur och lite ris. Ljuvlig att toppa med citron och chiliflakes vid servering. Fler goda recept på linssoppor hittar du HÄR!
6 portioner
3 dl röda linser
1 dl finkornig bulgur (jag använde lite mörkare sort men den ljusa varianten funkar också alldeles utmärkt )
0,5 dl ris
1 gul lök
2 st grönsaksbuljongtärningar (kan uteslutas)
2 msk tomatpuré
1 msk torkad mynta
1 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes, kan ersättas med vanliga chiliflakes eller paprikapulver för mild smak)
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 1,5 l vatten
Servering:
Citron
Chiliflakes

Gör såhär:
Hacka löken i tärningar, hetta upp olja och stek löken glansig. Vänd sedan i linser, bulgur och ris. Smula i buljongtärningar. Tillsätt hett vatten. Börja med att ha i 1 liter vatten och späd ut soppan med mer vatten vid behov. Krydda soppan med salt och peppar och låt puttra under lock på medelvärme i ca 45 min. Rör om soppa men jämna mellanrum och ha koll så den inte bränns vid i botten av grytan eftersom soppan är ganska tjock i konsistensen. Späd eventuellt ut soppan med varmt vatten när den känns för tjock och låt puttra långsamt. När linserna, riset och bulgurn är färdigkokta kan du välja om du vill mixa soppan slät, jag mixar min soppa lite snabbt med en stavmixer.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek tomatpurén under omrörning tills den “smular” sig. Tillsätt torkad mynta och pulbiber och stek lite till. Späd ut tomatpuren med ca 2 dl vatten, tills du får en tjock tomatsås. Häll ner tomatsåsen i soppan, blanda och låt puttra i 10-15 min till. Pressa citron och strö gärna lite chiliflakes i varje portion vid servering.

Join the Conversation

 1. Jennie Izgin says:

  Turkisk linssoppa

  Hej,
  Det står att jag ska späda ut tomatpurén med 2 dl vatten tills det blir en tjock tomatsås. När jag blandar med vattnet blir det bara vattnigt, rinnande. Vad gör jag för fel? Soppan blir i och för sig väldigt god ändå, så det spelar inte så stor roll, men jag vill gärna veta om jag kan göra den ännu bättre.

  1. Abdullah says:

   Hej!
   Ja! Det är lite oklart med texten.
   Men om du kollar på bilderna så ser du att det finns en stekpanna som innehåller tomatpuré och mynta. Det är då du måste hälla vattnet i och värma “det vattnigt! tomatpuré så att vattnet evaporera och tomat-mynta såsen tjocknar. Sedan kan du hälla tomat-mynta såsen i linssoppa. Precis som i bilden under stekpannas bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close