Mici-Rumänska biffar

Saftiga och kryddiga rumänska biffar. Mici, även kallade mititei och beskrivs som skinnfria korvar. Allra godast blir mici om man grillar korvarna över eld på grillen men det funkar förstås alldeles utmärkt att steka dom också. Servera korvarna med klassiska korvtillbehör eller i pitabröd med kebabsås.

4 portioner
1 kg färs (läs tips nedan)
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk paprikapulver 
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk mald anis (läs tips nedan)
1 tsk bikarbonat (gör biffarna saftiga)
1 buljongtärning eller 1 msk fond (grönsak- eller köttsmak)
0,5 dl kolsyrat vatten (kan ersättas med naturell vatten)
Salt & peppar
Olja till stekning
Serverigsförslag:
Senap och pommes frites
TIPS! I autentiska mici har man blandfärs men här kan du fritt använda färs efter smak, det ska gärna färs med hög fetthalt. Jag har mixat nöt och lammfärs men växtbaserad formbar färs funkar också strålande! Mald anis kan vara svår att hitta i mataffären, jag tog istället kryddpeppar.

Recept på cevapi med kajmak hittar du HÄR! och rumänska köttbullar HÄR!

Gör såhär:
Om du har en matberedare ska du gärna mixa färsen snabbt några varv tills den blir finmald i konsistensen. Om du inte har en matberedare kan du istället knåda färsen ordentligt senare.

Lös upp buljong med kolsyrat eller neutralt vatten, tillsätt bikarbonat och ställ åt sidan. Lägg färsen i en bunke, tillsätt alla kryddor, pressad eller riven vitlök och buljongen. Blanda färsen ordentligt (om du inte har mixat färsen kan du gärna knåda den i ca 2 min). Täck gärna bunken med plast och låt gotta till sig i kylen minst två timmar eller över natten för godast smak. Om du inte har tid kan du börja forma biffarna direkt.

Forma smala biffar, ca 10 cm långa. Hetta upp stekpanna och stek 3-4 min på varje sida. Servera nystekta och varma på samma sätt som du skulle servera korv, med tex bröd/potatisklyftor, senap och ketchup. Jag blandade ihop lite turkisk yoghurt, majonnäs och vitlök som jag serverade med grönsaker och pitabröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close