Saftiga och kryddiga rumänska biffar. Mici, även kallade mititei och beskrivs som skinnfria korvar. Allra godast blir mici om man grillar korvarna över eld på grillen men det funkar förstås alldeles utmärkt att steka dom också. Servera korvarna med klassiska korvtillbehör eller i pitabröd med kebabsås.
4 portioner
1 kg färs (läs tips nedan)
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk mald anis (läs tips nedan)
1 tsk bikarbonat (gör biffarna saftiga)
1 buljongtärning eller 1 msk fond (grönsak- eller köttsmak)
0,5 dl kolsyrat vatten (kan ersättas med naturell vatten)
Salt & peppar
Olja till stekning
Serverigsförslag:
Senap och pommes frites
TIPS! I autentiska mici har man blandfärs men här kan du fritt använda färs efter smak, det ska gärna färs med hög fetthalt. Jag har mixat nöt och lammfärs men växtbaserad formbar färs funkar också strålande! Mald anis kan vara svår att hitta i mataffären, jag tog istället kryddpeppar.
Recept på cevapi med kajmak hittar du HÄR! och rumänska köttbullar HÄR!
Gör såhär:
Om du har en matberedare ska du gärna mixa färsen snabbt några varv tills den blir finmald i konsistensen. Om du inte har en matberedare kan du istället knåda färsen ordentligt senare.
Lös upp buljong med kolsyrat eller neutralt vatten, tillsätt bikarbonat och ställ åt sidan. Lägg färsen i en bunke, tillsätt alla kryddor, pressad eller riven vitlök och buljongen. Blanda färsen ordentligt (om du inte har mixat färsen kan du gärna knåda den i ca 2 min). Täck gärna bunken med plast och låt gotta till sig i kylen minst två timmar eller över natten för godast smak. Om du inte har tid kan du börja forma biffarna direkt.
Forma smala biffar, ca 10 cm långa. Hetta upp stekpanna och stek 3-4 min på varje sida. Servera nystekta och varma på samma sätt som du skulle servera korv, med tex bröd/potatisklyftor, senap och ketchup. Jag blandade ihop lite turkisk yoghurt, majonnäs och vitlök som jag serverade med grönsaker och pitabröd.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.