Cevapcici med kajmak

Saftiga, smakrika och utsökta biffar från Balkan. Godast blir biffarna om de får stå i kylen flera timmar innan de steks. Avnjutes helst med det goda brödet lepinja, kajmak, ajvar och lök. Grilla gärna biffarna på grillen, då blir de magiskt goda.

Ca 30 st biffar, 6 portioner
1 kg köttfärs av valfri sort (gärna med hög fetthalt)
3 st vitlöksklyftor
0,5 gul lök
1 dl kolsyrat vatten
1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
Salt & svartpeppar
1,5 tsk paprikapulver
Vegeta (kan uteslutas)
Kaymak:
200 g färskost
100 g smör
1 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Salt
Servering:
Kaymak
Bröd (gärna lepinjabröd, pitabröd funkar också bra)
Ajvar
Grönsaker
Friterade potatisklyftor (valfritt, kan uteslutas)

Gör såhär:
Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa. Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på biffarna om köttet får stå i kylen ett bra tag.

Fukta händerna och forma till små avlånga biffar. Stek dem i olja ca 3 min på varje sida eller grilla dem på grillen. Servera med bröd, ajvar, kaymak och grönsaker.

Kaymak: Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

FÖLJ GÄRNA ZEINAS KITCHEN PÅ INSTAGRAM HÄR! FÖR MER MATINSPIRATION 
 

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Cevapcici är en serbisk maträtt där köttet innehåller också ajvar och färsk persilja. För bäst smak bör vegeta inte uteslutas.
    Denna rätt brukar ofta vara gjord på nötfärs men för saftigare cevapé så kan även lite blandfärs användas.

    1. Anonym says:

      Skulle nog säga en rätt från Balkan…

  2. Anonym says:

    Från Serbien,yes men i Laminovci :))

    1. Anonym says:

      från BALKAN och inte bara Serbidn

  3. Marchal London says:

    Cevapci är från början en osmansk maträtt d.v.s nuvarande Turkiet som härskade för ca 600 år sen på hela Balkan Medelhavet nuvarande Serbien Serbien dör man använder gris kött vilket osmanerna ej gjorde naturligtvis

    1. Anonym says:

      från BALKAN och inte bara Serbidn

  4. Elina smidlund says:

    Jag lärde mig cevapcici av min ungerska mamma som växte upp i Jugoslavien precis vid ungerska gränsen. Min mammas recept består av 50/50 fläsk – nötfärs, bikarbonat, ungersk paprikapasta (den starka) och salt och peppar. Thats it. Bikarbonaten ger en underbar konsistens (inget kolsyrat vatten dock). Ätes med bröd, hackad lök och sallad.

  5. Osman says:

    Hela Balkan har det och Turkiet hade det först från osmanska riket, så kommer en serb och skriver att det är serbisk maträtt. Lilla vän godmorgon och läs på innan du kommenterar så dumt. Enligt Serbien är hela världen serbien. Så tröttsamt med er dumma patriotiska snack.

  6. Anonym says:

    det här receptet var supersmarrigt! tusen tack! jag har rest i världens vackraste land Kroatien och ätit mycket Cevapcici alltid drömt om att kunna göra egna . med detta recept blev resultatet fantastisk. Tack Zeina!
    p.s. ja satte lite persilja av egen smak

  7. Hur mycket vegeta ska man ha i receptet?

  8. Petrus Laurentius says:

    Rätten är från Sverige!! Karl (Carolus Rex) lärde osmanerna hur man lagar vad vi kallar järpar. 100% hackad fläskbog, persilja samt svagdricka o vetemjöl. På samma resa fick turken lära sig hur kåldolmar görs, färsk vitkål, inte surkål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close