Ugnsbakade köttbullar i svampsås

Godare köttbullar om du frågar mig. Alltså lite godare än klassiska köttbullar i gräddsås. Svampen lyfter upp smakerna rejält! Som en extra krydda och umami i såsen. Köttbullarna tillagar jag i ugnen innan jag vänder ner i såsen. Jag föredrar att laga köttbullarna i ugn, mindre matos och stänk och det är mycket smidigare helt enkelt. Jag har piffat upp pressgurkan lite och haft i rädisor och salladslök. Vilken fest!

6 portioner
Köttbullarna:
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
1 lök
Salt & peppar
Smör till stekning av lök
Gräddsås:
250 g svamp av valfri sort (jag tar skogschampinjoner)
1 msk mjöl
5 dl grädde
Ca 2 msk japansk soja
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Serveringsförslag:
Persilja till garnering
Pressgurka- recept HÄR! (jag följde receptet men tillsatte även lite rädisor och 1 finhackad salladslök)
Potatis

Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Finhacka löken, stek i smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullarna. Lägg köttbullarna på en ugnsplåt. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 12-15.

Skiva svampen och stek på hög värme i en helt torr stekpanna, tills svampen får yta och slutar vätska sig. Vänd sedan i smör och stek lite till. Ha i mjöl och stek lite snabbt. Vänd i grädde och koka upp under omrörning. Tillsätt soja och låt såsen puttra utan lock på medelvärme i ca 5 min.

Vänd ner köttbullarna med skyn som bildats på plåten i såsen. Blanda och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i ca 4 min. Strö persilja över och servera med önskade tillbehör. Vi åt kokt potatis och pressgurka bredvid.

Join the Conversation

  1. Christian says:

    Ser oerhört gott med köttbullarna i svampsås men som vanligt med recept från erkända matlagare på diverse forum, så står det bara “salt och peppar” i receptet. Hade varit trevligt med en mer exakt beskrivning av hur mycket du använder i receptet. För övrigt tycker jag att du levererar fina matförslag…..

  2. Anonym says:

    Extremt mycket kött. Halverade mängden. Såsen smakade mjöl trots att jag kokade den i över en halvtimme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close