Cevapi i långpanna

Vi älskar cevapi här hemma och det kan vara lite tidskrävande att laga det en vardag. Men vad händer om man istället plattade ut färsen i långpanna och tillagar i ugn istället för att forma små biffar som man steker? Jag var ju tvungen att testa och det blev en fullträff! Snabbt och smidigt gick det. Och gott blev det. Om man förbereder färsen kvällen innan lagar du dina cevpai på ett kick!

Ca 6 portioner
1,2 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
3 st vitlöksklyftor
1 gul lök
3/4 dl kolsyrat vatten
1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
Salt & svartpeppar
2 tsk paprikapulver
Olivolja att ringla över (rapsolja funkar också)
Kajmak:
200 g färskost
100 g smör
1 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Salt
Servering:
Kajmak
Lepinja- recept HÄR! eller pitabröd- recept HÄR!
Ajvar
Lök

Gör såhär:
Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa. Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till cevapin i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna över natten.

Kajmak: Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktion. Lägg färsen på en ugnsplåt och platta ut den jämnt över hela plåten. Skär ut jämna och fina biffar. Ringla olivolja över och tillaga mitt i ugnen tills färsen får en fin stekyta, ca 15 min. Ta ut från ugnen, låt vila 1 minut och servera sedan med önskade tillbehör och njut!

Join the Conversation

  1. Hej Zeina! Går det att göra detta recept med formbar vegofärs?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close