Grönsaker/ Grytor/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Kött/ Sverige/ Utvalt

Söndagsstek av högrev

En saftig söndagsstek som får gotta sig i ugnen med grönsaker och goda kryddor. Av skyn gör jag sedan en god sås. Vilken god middag! Köttet behöver sin tid i ugnen men den som väntar på något gott…
20150926_225911-0120150927_092805-01

6-8 portioner söndagsstek
1,5 kg högrev eller fransyska
15 st champinjoner
10-12 st potatisar
2 gula lökar
3 morötter
1 äpple
3 selleristjälkar
1 vitlökshuvud
Kryddor:
2 msk tomatpuré
3 st köttbuljong
2 msk japansk soja
3-4 st lagerblad
10 st pepparkorn
1 msk torkad rosmarin
25 g smör
5 dl vatten
Salt & peppar

Gör såhär:
Tvätta alla grönsaker ordentligt. Skär lök och äpple i klyftor, hacka selleri och morot i stora bitar, behåll potatisarna hela. Dela vitlökshuvudet i mitten. Bryn köttet i olja runtom ordentligt, ge köttet en fin stekyta. Lägg alla grönsaker i en rymlig form. Lägg köttet i formen, lägg löken runtom den. Koka upp 5 dl vatten, blanda i smöret, lös upp tomatpurén, buljongtärningarna och blanda i sojan. Häll såsen i formen, strö sedan rosmarin, pepparkorn, lagerbladen, salt och peppar över köttet och grönsakerna.

Lägg ett lock på formen. Det är viktigt att du väljer en gryta eller form som du kan täcka med ett tät förslutet lock. Lergryta, gjutjärnsgryta eller en ugnsform som har ett bra lock rekommenderas. Om all ånga sipprar ur formen så får du en torr köttbit. Är du osäker kan du först täcka formen med foliepapper och sedan ha på locket. Värm ugnen till 125°. Ta in köttet mitt i ugnen och låt tillagas långsamt några timmar, ca 4-6 timmar. Tillagningstiden varierar beroende på köttets kvalité. Ju längre den får tillagas desto mörare köttbit får du.

Gör sås av skyn. Sila av all vätska som bildats i formen av köttet och grönsakerna. Lägg i en kastrull och koka (reducera) på medelvärme i ca 15 min. Tillsätt ca 2 dl grädde, 1 msk soja, 1 tsk dijonsenap, salt & peppar. Du kan även smaksätta såsen med svartvinbärsgelé om du vill. Vill du ha en tjock sås kan du späda ut lite majsstärkelse i vatten och vispa ner det i såsen och koka upp under omrörning. Servera såsen med köttet, grönsakerna och en god sallad.
IMG_20150926_223728-01IMG_20150926_225607-01 IMG_20150926_225737-01 IMG_20150927_085824-01

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply