Bakverk/ Balkan/ Bröd/ Veganskt/ Vegetariskt

Lepinja- Luftigt bröd från Balkan

Luftiga, mjuka och saftiga bröd från Balkan. Lepinja är en blandning mellan pitabröd och luftiga frallor. Urläckra att öppna upp och fylla med något gott som cevapcici eller pljeskavica.

8 bröd
5 dl ljummet vatten
30 g färsk jäst eller 3 tsk torrjäst
Ca 10-11 dl vetemjöl
½ dl olja
2 tsk salt
1 msk socker

Gör såhär:
Lös upp jästen och socker med ljummet vatten. Tillsätt olja och blanda. Blanda i mjöl och salt. Knåda degen en bra stund, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen ska vara ganska kladdig men ändå kännas smidig. Mjöla degen, täck med en plastpåse och låt vila i rumstemperatur i ca 1-1,5 h eller i kylen över natten.

Häll ut degen på mjölat bord, dela degen i 8 bitar och forma sedan bitarna till bollar. Låt vila under bakduk i ca 30 min. Ta en degboll och lägg på mjölat bord. Tryck varsamt ut bollen med fingrarna till ett runt bröd som är ca 0,5 cm tjockt och ca 15 cm stor i omkretsen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett rutat mönster på brödets ovansida med en kniv. Täck bröden med en bakduk och låt vila i 30 min.

Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 12-15 min. Ta ut från ugnen och täck direkt med en bakduk. Låt svalna och förvara sedan i en påse. Servera med önskat tillbehör. Supergott med cevapcici eller pljeskavica. Frys in bröden som blir över, helst samma dag som de bakats, då håller de sig fräscha och goda upp till 3 månader.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply