Pljeskavica- Saftiga burgare på balkans vis

Saftiga och riktigt goda burgare på Balkans vis. Biffarna är ljuvliga och det som gör pljeskavica ännu godare är de fantastiska tillbehören som gärna serveras till. Luftigt lepinjabröd, färskoströran kajmak, ajvar och sallad. Gaah så gott, du måste verkligen testa detta! Det funkar alldeles utmärkt att steka biffarna i stekpannan men de blir desto godare om man grillar dem på grillen.

Recept på brödet hittar du HÄR!

6-8 st burgare
1 kg köttfärs av valfri sort, gärna med hög fetthalt (läs tips hur du kan göra dessa med vegofärs)
4 st vitlöksklyftor
1 gul lök
0,5 dl kolsyrat vatten
1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Olja
Kajmak:
200 g färskost
100 g smör
1 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Salt
Servering:
Lepinja
Kajmak
Ajvar
Grönsaker
Friterade potatisklyftor (valfritt, kan uteslutas)
TIPS! Om du vill göra vegetariska burgare använder du formbar färs och skippar bikarbonat i receptet.

Gör såhär:
Riv löken och vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 4 timmar, gärna upp till 12 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på burgarna om färsen får stå i kylen ett bra tag.

Dela färsen i 6-8 delar (justera storlek på burgarna efter smak). Forma varje del till en boll och platta sedan ut bollen på en oljad arbetsyta. Lägg burgaren på bakplåtspapper. Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna på hög värmen ca 3 min på varje sida eller grilla burgarna på grillen ca 3-4 min på varje sida.

Servera burgarna med lepinja, kajmak, ajvar, tomat, lök, sallad och potatisklyftor. Galet gott!!

Join the Conversation

  1. Åh, jag älskar pljeskavice 😀

  2. Felicia says:

    Hur görs Kajmak?

  3. Anonym says:

    Funkar det med fryst köttfärs?

  4. Funkar det med fryst köttfärs?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close