Borsjtj- Rödbetssoppa med vitkål

Bortsjtj är en klassisk rödbetssoppa som jag älskar att laga på vintern när det är kallt ute. Med sin vackra färg lyser den upp en mörk vinterkväll och den värmer och stärker. Det finns många olika recept och sätt att laga på borsjtj på. Den kan innehålla allt från kött, korv, selleri till olika rotfrukter. Huvudingredienserna är dock alltid rödbetor och vitkål, sen kan man variera den efter smak. Jag gillar min soppa vegetarisk och fyller ut den med potatis. Det ukrainska brytbrödet pompuski är ett givet tillbehör till.6 portioner
5-6 st råa rödbetor
1 gul lök eller 1 purjolök
2 morötter
1 klyfta vitkål, ca 1/4 vitkålshuvud
4-5 st potatisar
2 vitlöksklyftor
1,5 liter vatten
2 lagerblad
2 msk vinäger eller saften från 1 citron
2 st grönsaksbuljong
2-3 msk tomatpuré
Salt & peppar
Smör eller olja till stekning
Garnering:
Finhackad persilja eller dill
Smetana eller creme fraiche
Servering:
Pompuski, ukrainskt brytbröd med vitlök- recept HÄR!

Gör såhär:
Skala rödbetor, morötterna och potatis. Riv eller strimla alla grönsakerna, skär potatisen i tärningar . Använd gärna matberedare till grönsakerna som ska strimlas. Värm matfett i en rymlig gryta. Börja med att steka lök, vitlök, vitkål och morot. Fräs grönsakerna ett par minuter, tills de mjuknar. Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, tomatpuré, peppar och lagerblad. Vänd i rödbetorna, potatis och koka upp allt under lock på svag värme, 20-30 min. Smaka av med vinäger/citron, salt och peppar. Servera soppan med en klick smetana och garnera med finhackad persilja eller dill. Servera gärna med ukrainskt brytbrödimg_8735
 img_8744
  

Join the Conversation

  1. Hur mycket potatis ska det vara? Det står inte i listan över ingredienser, så det var tur det fanns hemma 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej, oj så klantigt av mig. Det ska vara 4-5 stycken potatisar i 😀

  2. fredrika says:

    funkar det att frysa den här soppan?

  3. Olena says:

    Detta är ukrainsk nationell rätt och inte rysk!

  4. Förlåt, det här som du kokat är inte borsch. Du gjort allt fel. Du ska steka bara rödbetor ,morot och lök ! Potatis, kål och andra grönsaker ska inte stekas !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close