Musabaha med Palestinsk shatta-Hummus med chilisås

Musabaha är en chunkig hummus som till skillnad från traditionell hummus inte är helt slät. Man mosar kikärtorna lite slarvigt och blandar med tahninasås. “Musabaha” refererar till något som “simmar”, här menar man nog kikärtor som simmar i en läcker tahinasås. Pricken över i:et är den goda och enkla palestinska chilisåsen shatta som kan göras med antingen grön chili. Om du vill ha en mild chilisås kan du göra shattan med färsk jalapeno och en bit grön paprika.

2 stora portioner eller 4 mindre
Shatta:
6-8 st färska chili (röd eller grön chili)
1 tsk salt
1-2 st vitlöksklyftor
1 citron
Ca 3 msk olivolja
Musabaha:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
3/4 dl tahina (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Ca 3 dl vatten
Förslag på topping:
Persilja
Stekta pinjenötter
Olivolja
Serveringsförslag:
Pitabröd

Gör såhär:
Börja med chilisåsen. Skiva chilin i tunna skivor. Lägg i en burk, strö på salt och låt gärna stå i kylen över natten eller 1 timme i rumstemperatur. Sila bort överflödig vätska. Lägg chilin i en mixer. Tillsätt riven, finhackad eller bortlade vitlöksklyftor och juice från pressad citron. Mixa snabbt några varv och lägg sedan i en glasburk. Ringla olivolja över och blanda. Ställ åt sidan och börja med musabahan.

Sila ena burken kikärtor och skölj kikärtorna. Behåll vätskan från den ena kikärtsburken. Lägg kikärtorna, plus kikärstspad i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. Sänk värmen och behåll kikärtorna varma på låg värme.

Lägg tahina, vitlök och juice från citron i en skål. Vispa tahinan fluffig med en gaffel. Tillsätt spad från kikärtorna, börja med 1 dl, och rör ut till en sås. Vänd i kikärtorna (lägg lite kikärtor åt sidan till garnering). Mosa kikärtorna lite slarvigt med en potatisstöt eller gaffel. Späd ut med lite mer vätska och smaka av med salt och eventuellt mer citron.

Stek pinjenötterna gyllenbruna. Lägg upp musabahan i en djup tallrik, toppa med hela kikärtor, finhackad persilja, shatta, pinjenötter och olivolja. Servera med bröd och njut!

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Så vackert du har lagt upp maten. Väcker matlusten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close