Basbousa med saffran

Jag älskar basbousa. Det är en mannagrynskaka med olika namn och som kan bakas på olika sätt. Kakan kallas även revani, harissa och namoura. Jag testade att göra en twist på kakan och hade saffran i smeten. Vilken fantastisk kombination det blev. Ljuvligt med saffran! Kakan är enkel att baka och håller sig fint i kylen i flera dagar. Recept på klassisk basbousa utan saffran hittar du HÄR!

Ca 32 st små kakbitar
Kakan:
5 dl mannagryn
1 dl riven kokos
1 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
2,5 dl turkisk yoghurt
1 g saffran + 2 msk vatten
Sirap:
2,5 dl vatten
3 dl socker
1 msk citronsaft från en färsk citron
1 msk rosen- eller apelsinblomsvatten (finns att hitta i de flesta välsorterade mataffärer, kan uteslutas)
Pensling till formen:
Tahina

a (sesampasta) eller smör
Förslag på garnering (välj fritt efter smak)
Finhackade nötter
Hela sötmandlar- då gör du SÅHÄR!
Riven kokos
Florsocker

Gör såhär:
Börja med att koka sirapen. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under städning omrörning, sänk värmen och låt sjuda i ca 5 min. Rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Lös upp saffranet med 2 msk ljummet vatten och ställ åt sidan.

Smörj en mellanstor form med tahina eller smör (jag rekommenderar tahina). Jag tog en pajform på 26 cm. Blanda alla torra ingredienser till kakan i en bunke. Tillsätt sedan saffransvattnet, smält smör, yoghurt och blanda väl. Tryck sedan ut degen i den smorda formen. Täck med plast och låt svälla i rumstemperatur i ca 15-20 min. Skär ut en rutmönster.

Värm ugnen till 175°. Baka kakan mitt i ugnen i 20 min. Ta ut formen och skär försiktigt om kakans rutmönster på nytt, detta för att kakan inte ska smulas sönder när du skär upp den vid servering. Ta in i ugnen igen och baka i ytterligare ca 15-20 min, tills den blir gyllene. Ta ut och ringla genast över den kalla sirapen över hela kakan. Låt svalna och täck sedan med plast. Låt kakan suga till sig all sirap i minst 2 timmar, gärna över natten i rumstemperatur.  När den sugit åt sig sirapen förvarar du den täckt i kylen, håller sig bra upp till 10 dagar. Servera kakan kall eller ljummen.

Join the Conversation

 1. Nardin says:

  Hej!

  Jag undrar vad som händer ifall man inte låter degen svälla innan lägger den i ungen?

 2. Jag undrar om jag kan använda semolina istället för mannagryn och fortfarande ha samma mängd av de andra ingredienserna?

 3. Michelle says:

  Hej zeina! Kan man använda grovmalen mannagryn till detta eller tenderar den då att lättare falla sönder i små bitar?
  mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close