Rabarberpaj

Äntligen säsong för rabarber! Jag passar på att baka en rabarberpaj på amerikanskt vis. De fyller nämligen pajskalet med en god vaniljkräm. Då har man pajen och krämen i ett. Så himla gott och fräscht. Pajen ska serveras kall, så se till att låta den stå i kylen en stund innan servering. Då smakar den som bäst. Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Ca 8 portioner rabarberpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kall smör
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
400 g rabarber
10 st jordgubbar (valfritt)
3 st ägg
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 dl grädde (36%-40% fetthalt)
4 msk vetemjöl
1 krm salt

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Blanda mjöl och vaniljsocker. Skär smöret i små kuber, blanda med mjölet tills det blir en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta inte degen mer än nödvändigt. Med matberedaren blir den klar på några sekunder. Tryck ut degen för hand jämn över hela pajformen och ställ i kylen i 10 min. Skär rabarbern i små bitar, dela jordgubbarna och ställ åt sidan.

Värm ugnen till 200°. Vispa ägg, vaniljsocker och socker lite snabbt med en handvisp. Tillsätt grädde, mjöl och salt, rör om till en klumpfri smet. Lägg rabarberbitarna i pajformen, garnera med jordgubbar och häll vaniljsmeten över. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Sänk sedan värmen till 175° och låt gräddas i ytterligare ca 30 min. Låt sedan pajen svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar så den stelnar. Pajen ska vara helt kall innan servering för godast smak. Funkar utmärkt att förbereda dagen innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close