Ghanesisk nkatenkwan-Jordnötsgryta

Jordnötsgryta är en klassiker i hela Västafrika som tillagas på olika sätt. En personlig favorit som jag har älskat sen barnsben. Nkatenkwan även kallad “peanut soup” påminner väldigt mycket om domoda. Jag åkte förbi en butik som säljer både kassava leafs och fufu, två basvaror som används mycket i det västafrikanska köket. Kassavalöven åkte ner i grytan men det funkar försåts alldeles utmärkt att laga rätten utan eller ersätta den med spenat. Fufu ser nästan ut som en tjock potatismos vid servering, den görs på stärkelserika rotfrukter som kokas ner och mortlas till en fin pure. Jag hittade en påse fufu som ser ut som pulvermos, kokade upp den med vatten och serverade vid grytan. Fufu avnjuts bäst med händerna.         

6 portioner
Ca 1 kg grytkött (jag tog högrev, kan ersättas med kycklingklubbor)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ca 1,5 cm)
1-3 habanero (justera hetta efter smak)
4-5 tomater eller 400 g krossad tomat (jag tog krossad tomat)
300 g creamy jordnötssmör
2 buljongtärningar eller 2,5 msk fond (gärna höns eller köttsmak)
5-6 dl vatten
Salt & peppar
Valfri tillsättning:
2-3 morötter
Ca 150 g cassava leaf (färska eller frysta, läs tips nedan)
Serveringsförslag:
Fufu (tillaga enligt recept på förpackning)
Ris, couscous eller bröd
TIPS! Cassava leafs är gröna blad som används mycket i det västafrikanska köket. Kan hittas i frysdisken i livsmedelsbutiker som säljer råvaror från Västafrika. Jag tinar upp löven och låter rinna av innan jag vänder ner i grytan. Om du vill kan du ersätta cassava leaf med spenat eller skippa det helt i grytan.

Recept på domoda med kött hittar du HÄR! och vegansk domoda HÄR!

Gör såhär:
Riv ingefära, hacka 1 lök (den ena löken ska du hacka i tärningar och steka med köttet), habanero, vitlök och färsk tomat grovt. Lägg grovhackad lök, ingefära, vitlök, habanero och färsk tomat eller krossad tomat i en mixer och mixa fint. Hacka den andra löken till små tärningar, skär köttet i bitar och morot i slantar. Hetta upp olja i en rymlig gryta och stek köttet tills det får en fin stekyta. Vänd i lök och stek tills löken mjuknar. Vänd i morot och stek lite till. Vänd i den mixade tomat- och chilipastan och fräs alltid under omrörning i ca 4 min.

Lös upp buljong i 5 dl kokhett vatten i en skål. Vänd i jordnötssmöret och blanda tills det löses upp. Häll buljong och jordnötssmör över köttet, blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan koka under lock i ca 1-1,5 h. Rör runt i grytan med jämna mellanrum och se till att den inte bränns vid i botten av grytan, späd eventuellt ut med mer vatten vid behov. Smaka av med salt och peppar. Vänd sedan i casava leafs och låt grytan puttra ca 20-30 min. Servera med önskat tillbehör.

Join the Conversation

  1. Anna Björner says:

    Spännande gryta! Kan man använda fryst spenat istället för färsk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close