En riktigt mustig och god chili corn carne med mycket smaker. Denna gryta ska gärna få puttra en bra stund, ju längre den kokar desto godare blir den. Gör en extra sats när du ändå är igång, den är ännu godare dagen efter tillagning och passar även utmärkt att frysas in.
6 portioner chili con carne
500 g köttfärs
2 gula lökar, finhackade
1 röd paprika
1 grön chili (kan bytas ut mot en liten bit grön paprika)
4-6 vitlöksklyftor, finhackade
5 tsk chilipulver eller paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
1 tsk korianderpulver
1 tsk kakao (ger en fyllig och mustig smak, kan uteslutas)
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
5 dl vatten
400 g kokta kidney bönor
Salt & peppar
4 msk rapsolja
TIPS! Du kan halvera tillagningstiden om du inte har tid att låta grytan puttra länge.
Gör såhär:
Hetta upp olja i en gryta, stek löken tills den får färg. Tillsätt färsen, paprikan, chilin och vitlöken. Stek en stund och tillsätt sedan alla kryddor. Fräs en stund, det blir en härlig doft av alla kryddor som blandas samman i grytan. Häll sedan i krossad tomat, tomatpuré, bönor, vatten och kakao. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme under lock i ca 1 timme. Rör om då och då. Lyft sedan bort locket (efter ca 1 timme) och låt koka i ca 15 -20 min (koka bort lite vätska som bildats i grytan så grytan tjocknar). Smaka av och krydda eventuellt mer. Servera gärna med ris eller riven cheddarost, finhackad salladslök, korainder en klick cremé fraiche och tortilla chips. Mexikanska bröd (Bolillos) är fantastiska att servera tillsammans med denna gryta, recept finns HÄR!
Var tvungen att kommentera här; jag lagade detta för två dagar sedan och det är den godaste chili con carnen jag ätit! Jag och min sambo är studenter, och detta var första gången på RIKTIGT länge som alla rester åts upp! Jag tog sista skålen idag och min sambo sniffade längtansfullt i luften efter att jag värmt den, hahaha. Riktigt kanonrecept, enkelt och ROLIGT att laga! Det var en fröjd att gå in i köket och röra om i grytan. 🙂
Tusen tack! Kommer aldrig mer köpa färdiga kryddpåsar igen. <3
Så himla kul att läsa 😀 Tack snälla för att du skriver det här. Härligt att ni var så nöjda. Ha en fortsatt underbar dag. Kram
Sjukt bra recept! Både jag och min sambo tyckte det var den godaste chili vi ätit!! 😀
Så spännande med dina recept, nu blir det flera nya rätter per vecka. En lite annan kryddning har kommit ön i huset och det är spännande.
Igår var vi ute på en längre biltur och då hade vi med oss rester av kall ugnspannkaka, mannagryn, nykokt jordgubbssylt, det var supergott och kardemummasmaken hade kommit fram ännu mer.
Idag skall chilidofter få sprida sin doft i köket. Ha en trevlig fredag.
Zeina, du har gjort det igen!
Varken jag eller min sambo är inte så hemma i köket men sen vi hittade dig har vi lärt oss att tycka om att laga mat.
Idag hade vi bara blackeyed bönor i frysen men det blev ändå otroligt gott!
Tack 🙂
Ska testa ikväll! Tack för att du finns, fina Zeina!
Funkar det bra med vanlig vit böna??
Jag blandade med vita bönor också, och det funkade bra 🙂
Sååååååååå gott! Super recept, hade i lite extra bönor <3
Tack för gott recept.
Tack tack tack för detta recept! ♥️
Såå GOTT! Kommer laga igen!
Jag älskar det här receptet men alltid när jag googlar fram det för att kunna laga rätten kommer inte sökningen fram pga felstavningen i titeln. Snälla ändra så att det inte står ”coRn” utan bara ”con”. Så kan fler hitta det här underbara receptet. Tack på förhand!