Kibbe labanieh- Kebbe i yoghurtsås

Kibbe labanieh (kibbe bi laban) tillagad min mamma. Jag stod redo med kameran bredvid henne när hon lagade denna rätt och skrev ner allt hon gjorde. Underbart att kunna dela med mig recept på denna klassiker till er läsare. Kibbe labanieh är en mycket omtyckt rätt i Libanon, Syrien och Palestina. Kebbe är en “bulgurdeg” som fylls med köttfärs. De skulle kunna beskrivas som Mellanösterns svar på kroppkakor. Man kan antingen fritera kebben eller koka upp dem i yoghurtsås. Här får de puttra i en syrlig yoghurtsås som smaksätts med mynta och vitlök. 

6-8 portioner
2 pkt natruell yoghurt (se bild vilken sort jag rekommenderar)
4 dl vatten
4 msk majstärkelse (maizena)
0,5 dl ris (gärna jasminris, kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor
2 msk torkad mynta
Ca 1,5 tsk salt
Kebbe- recept hittar du HÄR!

Gör såhär:
Förbered kebben enligt receptet HÄR! och ställ åt sidan. Du kan välja om du vill steka kebben först eller koka upp dem ostekta i yoghurten. Min mamma lägger kebben som de är, utan att steka dem och låter dem kokas upp i såsen.

Förbered sedan yoghurtsåsen. Mortla vitlöksklyftorna tillsammans med mynta och salt, ställ åt sidan. Blötlägg riset, om du ska det i, med ljummet vatten i 30 min. Sila sedan av. Riset fyller ut yoghurten och gör rätten matigare.

Häll yoghurten och riset i en rymlig gryta. Häll 3 dl vatten i grytan. Lös upp majstärkelsen med en 1 dl vatten och häll ner det i grytan. Rör om en en stund innan du ställer kastrullen på värmen och se till att allting bladas samman ordentligt. Ställ sedan på spisplattan och koka upp under ständig omrörning. Nu är det viktigt att man ständigt rör om! Annars skär yoghurten sig. Sänk värmen när yoghurten börjar koka, rör om och låt sedan småputtra. Droppa i kebben försiktigt och rör varsamt. Häll i mynta och vitlök, låt yoghurten sjuda på medelvärme i ca 20 min. Rör om då och då. Lägg upp yoghurt och kebbe i fat och tallrikar. Serveras kall eller varm.       

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close