Shish kebab

Recepten på kebab är nästan oändliga. Det finns så många olika varianter. Ni som har hängt med mig länge vet att jag älskar kebab 😀 Jag har en hel kategori på bloggen som heter KEBAB och den är fylld med många recept, ni hittar den kategorin HÄR! och HÄR! har jag samlat mina bästa bebabrecept. Receptet nedan är ett ganska enkelt recept där köttet inte kryddas allt för mycket. Denna typ av kebab är den mest vanliga och populära i många delar av Mellanöstern, här vill man att det är lammköttet som ger smak till kebaben utan att kryddorna tar över. Shish kebab betyder kebab på spett.

6 portioner
800 g lammfärs med hög fetthalt
Ca 2 tsk salt (justera mängd efter smak)
Ca 1 tsk svartpeppar
2 tsk paprika- eller chilipulver
Garnering:
Sumak (syrlig krydda som är väldigt god till kebab. Finns på kryddhyllan i de flesta mataffärer)
TIPS! Du kan tillsätta en liten knippe finhackad persilja i kebabfärsen.
Serveringsförslag:
Persiljesallad till grillat
Muhammara
Tzatsiki
Baba ganoush
Tunnbröd
Grillade grönsaker

Recept på turkisk adana kebab hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till kebaben. Låt gärna köttfärsblandningen stå en stund innan du grillar den så kommer alla smaker fram ordentligt. Du kan plasta in köttet och förvara i kylen några timmar. Det funkar även att grilla köttet direkt om man inte hinner låta det vila.

Trä köttet på spett. Ta en bit av köttfärsblandningen och kläm fast färsen ordentligt på spettet och forma en lång kebab. Grilla dem ca 3-4 min på varje sida. Du kan även grilla spetten i ugn på 225° i ca 10-15 min. Grilla gärna grönsaker bredvid, paprika, tomat och paprika passar till kebaben. Lägg gärna tunnbröd på en bricka som du sedan lägger de nygrillade kebabenspetten på. Brödet får en god smak från kebaben och håller spetten varma. Vid servering tar man en bit kebab och bröd. Strö på sumak och servera goda tillbehör bredvid. Gott!

Att tänka på när du grillar spetten på grillen:
1. Använd köttfärs med hög fetthalt, då fäster köttet bättre på spetten.
2. Se till att klämma till färsen ordentligt på spetten, var noga med att det inte finns luftfickor mellan färsen och spettet.
3. Du kan antingen grilla spetten som jag har gjort på bilderna, utan galler eller på ett galler. Om du grillar spetten på galler så ska du inte lägga spettet på kallt galler, för då fastnar kebaben.Värm upp gallret på kolen först innan du lägger på spetten.
4. Om du grillar kebaben med breda spett utan galler (spetten finns att hitta i de flesta Mellanösternbutiker) så är det viktigt att du vänder på spetten med jämna mellanrum när du grillar. Annars lossnar färsen från spetten.

Join the Conversation

 1. Gülay says:

  Ska det vara lammkött eller lammfärs? Ingredienser har du skrivit kött och beskrivningen färs

  1. Zeina Author says:

   Det ska vara färs.

   1. Anonym says:

    Tack för dina fina recept .

 2. wawe vad gott”’1
  vart har ni köpt dem spettarna

 3. I receptet framgår det inte hur mycket lök man ska lägga i kebab blandingen. Men i klippet säger du att du har lök med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close