Hel kyckling i ugn

God och saftig kyckling smaksatt med vitlök, citron, smör och örter. En festlig vardagsrätt som kan serveras med valfritt tillbehör. Denna gång serverade jag kycklingen med potatisklyftor, brysselkål och gräddsås. Smarrigt!

4-6 portioner
1 hel kyckling (ca 1,3 kg)
50 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk dijonsenap
Skalet från en halv citron (bara det gula)
Salt & peppar
Tillsättning till kycklingen:
2 klyftor citron
Ett halvt vitlökshuvud
1 liten knippe färsk örter (timjan, rosmarin, basilika eller persilja funkar bra, välj fritt efter smak)
Serveringsförslag (klicka på texten för att komma till recept):
Ugnsrostad potatis
Brysselkål
Gräddsås

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Blanda smör, riven citronskal, vitlök, paprikapulver, timjan, senap, salt och peppar. Smörj hela kycklingen med smöret. Utvändigt, under skalet och i
kycklingen. Fyll kycklingen med örter, vitlök och citronklyftorna. Knyt ihop benen på kycklingen. Strö på lite mer timjan och paprikapulver för att ge den en fin stekyta.

Lägg kycklingen på ett galler med en ugnsplåt under. Om du vill kan du lägga en lök delade i klyftor på plåten. Tillaga sedan mitt i ugnen i 30 min. Efter 30 min öser du på kycklingen med fettet som runnit av den. Grilla i ytterligare 30-40 min. Ös gärna på fler gånger med fett. Låt kycklingen vila i 10 min innan du skär i den. Servera med önskat tillbehör.


Join the Conversation

 1. Linnea says:

  Hej zeina! Jag är nyfiken på om du kör varmluft eller över/undervärme när du gör kycklingen. Och egentligen generellt på dina rätter! Jag lagar mycket av din mat, den är fantastisk! Men blir alltid lite osäker vid ugnsfrågan, och skillnaden på temperatur mellan de olika varianterna! Du är bäst, tack för all inspiration, stor kram!

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Tack snälla. Jag använder alltid varmluft 😀
   BAMSEKRAM /Zeina

 2. Amina says:

  Hej zeina
  jag håller på gör denna kyckling rätten ,men smöret vill inte fastna på kycklingen. Hur gjorde du?

  1. Zeina Author says:

   Kan hända att kycklingen var för kall och blöt, då blir svårt att smörja smöret på kycklingen. Testa nästa gång att låta kycklingen stå i rumstemperatur och klappa den torr med hushållspapper innan du börjar pensla smöret. Lycka till. Kram /Zeina

 3. Heeelt underbar smak!! Vi åt med ris, majspuré och så gjorde jag en gräddsås som jag inte tyckte behövdes, skyn som bildades hade räckt fint. Använde dubbla mängden smör bara. Tack!

 4. David says:

  Hej Zeina! Ska man smälta smöret innan man blandar det med citronskalet, vitlöken och kryddorna? Mvh David

 5. Isabella Maria Hallström says:

  Sååå himla god!! Sa till min man att den skulle jag kunna äta varje dag resten av mitt liv o lite lustigt min man Patricio ( Pato ) är tydligen bekant med dig från Malmö ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close