Maffiga biffar i en god sås med svamp och lök. En klassisk amerikansk rätt som passar perfekt att servera med potatismos. Om du önskar en gräddigare sås kan du byta ut en del av vätskan mot grädde.
6 portioner
1 kg köttfärs (valfri sort, jag tog nötfärs)
1 gul lök
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 st ägg
2 msk ketchup
2 tsk dijonsenap (valfritt)
1 msk Worcestershiresås
Salt & peppar
Smör till stekning
Sås:
1 gul lök
200 g champinjoner
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
1 msk japansk soja eller köttfond
1 msk Worcestershiresås
Salt & peppar
Smör till stekning
Serveringsförslag:
Potatismos
Recept på kycklingfilé med champinjonsås hittar du HÄR! pannbiff HÄR! och hawaiiansk loco moco HÄR!
Gör såhär:
Börja med biffarna. Hacka löken i små tärningar och stek i smör tills löken får färg. Du kan hoppa över stekning av löken och blanda ner rå direkt i smeten jag tycker att det blir så mycket godare när du steker löken först. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke och låt svälla en stund, ca 10-15 min.
Forma biffar formade som hamburgare. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna ca 4-5 min på varje sida på medelhög värme. Lägg biffarna på ett fat. Diska inte ur stekpannan som du stekte biffarna i. Alla goda juicer från biffarna kommer att ge smak till såsen.
Såsen: Hacka lök i tärningar och champinjonerna i skivor. Hetta upp en klick smör i stekpannan och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i svampen och stek under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i mjölet och fräs lite till. Tillsätt vatten samtidigt som du ständigt rör om för att slippa klumpar från mjölet.
Koka upp såsen, blanda samtidigt och sänk sedan värmen lite medelvärme. Smaka av såsen med worcestershiresås, soja eller fond. Låt såsen puttra utan lock i ca 8 min. Smaka av om du vill ha mer worcestershiresås eller soja. Ha i biffarna, smaka av med salt och peppar. Låt allting puttra i ca 5 min utan lock. Servera med önskat tillbehör.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.