Salisbury steak

Maffiga biffar i en god sås med svamp och lök. En klassisk amerikansk rätt som passar perfekt att servera med potatismos. Om du önskar en gräddigare sås kan du byta ut en del av vätskan mot grädde.

6 portioner
1 kg köttfärs (valfri sort, jag tog nötfärs)
1 gul lök
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 st ägg
2 msk ketchup
2 tsk dijonsenap (valfritt)
1 msk Worcestershiresås
Salt & peppar
Smör till stekning
Sås:
1 gul lök
200 g champinjoner
2 msk vetemjöl
6 dl vatten
1 msk japansk soja eller köttfond
1 msk Worcestershiresås
Salt & peppar
Smör till stekning
Serveringsförslag:
Potatismos

Recept på kycklingfilé med champinjonsås hittar du HÄR! pannbiff HÄR! och hawaiiansk loco moco HÄR!

Gör såhär:
Börja med biffarna. Hacka löken i små tärningar och stek i smör tills löken får färg. Du kan hoppa över stekning av löken och blanda ner rå direkt i smeten jag tycker att det blir så mycket godare när du steker löken först. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke och låt svälla en stund, ca 10-15 min.

Forma biffar formade som hamburgare. Hetta upp smör i en stekpanna och stek biffarna ca 4-5 min på varje sida på medelhög värme. Lägg biffarna på ett fat. Diska inte ur stekpannan som du stekte biffarna i. Alla goda juicer från biffarna kommer att ge smak till såsen. 

Såsen: Hacka lök i tärningar och champinjonerna i skivor. Hetta upp en klick smör i stekpannan och stek löken tills den mjuknar och får färg. Vänd i svampen och stek under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i mjölet och fräs lite till. Tillsätt vatten samtidigt som du ständigt rör om för att slippa klumpar från mjölet.

Koka upp såsen, blanda samtidigt och sänk sedan värmen lite medelvärme. Smaka av såsen med worcestershiresås, soja eller fond. Låt såsen puttra utan lock i ca 8 min. Smaka av om du vill ha mer worcestershiresås eller soja. Ha i biffarna, smaka av med salt och peppar. Låt allting puttra i ca 5 min utan lock. Servera med önskat tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close