Pannbiff med lök

Saftiga biffar under ett berg av lök och i en läcker skysås. En svensk klassiker som bara är helt underbart gott! Servera gärna med rårörda lingon, pressgurka och njut.
 8 portioner (du kan halvera mängden på allt om du vill laga 4 portioner)
Biffarna:
1 kg köttfärs (valfri sort, jag har nötfärs)
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 gul lök
2 st ägg
1 msk japansk soja eller fond efter smak (jag har soja)
Salt & peppar
Smör till stekning
Löksky:
3-4 st gula lökar (justera mängd efter smak)
4 dl vatten
1 msk japansk soja eller fond
2 msk socker
Salt & peppar
Smör till stekning

Serveringsförslag:
Pressgurka
Rårörda lingon (recept nedan) eller lingonsylt
Kokt potatis
Gräddsås

Gör såhär:
Biffarna: Hacka 1 lök i små tärningar och stek den tills den får färg. Låt svalna. Blanda ströbröd och mjölk, låt ströbrödet svälla i ca 10-15 min. Blanda köttfärs, stekt lök, uppsvälld ströbröd, ägg, soja, salt och peppar. Blanda ordentligt. Om du är osäker på kryddningen på färsen kan du ta en liten bit och steka i smör. Tillsätt eventuellt mer salt eller peppar. Forma biffar och lägg på bakplåtspapper eller ett fat. Hetta upp en rejäl klick smör och stek biffarna ca 5 min på varje sida, tills de får en fin stekyta och blir genomstekta. Lägg biffarna i en ugnsform.

Löksky: Hacka lök i strimlor. Hetta upp en rejäl klick smör i samma stekpanna som du har stekt biffarna i. Stek löken i ca 10-15 min under omrörning tills de får färg och mjuknar. Tillsätt socker och stek lite till. Tillsätt vatten, soja/fond, salt och peppar. Låt löksåsen puttra i ca 2-3 min.

Värm ugnen till 200°. Häll lökskyn över biffarna. Värm upp allting mitt i ugnen i ca 5 min. Servera med önskat tillbehör. Smaklig måltid!

Rårörda lingon: Lägg en ask frysta lingon, ca 250 g, i en skål och låt tina upp i rumstemperatur. Tillsätt 1-2 dl socker (justera sötma efter smak) och blanda tills sockret löses upp.

 

Join the Conversation

  1. Nathalie says:

    Vad använder du för peppar i biffarna och i lökskyn?

    1. Zeina Author says:

      Svartpeppar 🙂

  2. Pannbiffar är så gudans gott!

  3. Astrid says:

    Ett recept på en sötpotatisgryta hade varit väldigt uppskattat ☺️

  4. Ansam says:

    Det här var så enkelt att göra och så gott!!! Hela familjen gav två timmar upp tack bästa du!!

  5. Ansam says:

    Två tummar menade jag självklart

  6. Anonym says:

    Kan man använda kinesisk soja istället för japansk?

    1. Vincent Qvarfordt says:

      Ja, men tänk på skillnaden i salthalt, använd mindre av den Kinesiska. Själv brukar jag ta 1/3-1/2 kinesisk om jag inte har japansk hemma

  7. Mums! Det här får nog bli dagens middag! 🙂

  8. Maria says:

    Det här var super gott! 10/10! Det här ska vi absolut laga igen…

  9. Christian says:

    Galet gott. La även i lite fisksås i både skyn och färsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close