Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Sverige

Havretosca med bär

Saftig sockerkaka med blåbär toppad med knäckig havretosca. Ljuvligt gott! Bären ska helst vara färska men om du använder frysta är det viktigt att du tinar upp bären först och låter dem rinna av ordentligt i en sil.

Ca 10 bitar
Kakan:
3 ägg
2 dl strösocker
Zest från 1 citron (rivet gul skal)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
Ca 1,5 dl färska blåbär (andra bär som tex hallon funkar alldeles utmärkt)
Havretosca:
75 g smör
1 dl socker
1,5 dl havregryn
3 msk ljus sirap

Gör såhär:
Börja med kakan. Värm ugnen till 200° (över och undervärme). Klä en springform (24 cm) med bakplåtspapper. Smörj kanterna med lite smör.

Smält 100 g smör och låt svalna. Vispa socker, citronzest och ägg vitt och pösigt med en elvisp. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk, smör och blanda försiktigt med en slickepott. Häll smeten i springformen. Toppa med blåbär och baka mitt i ugnen i 25 min. Under tiden kan du förbereda havretoscan. Lägg alla ingredienser till havretoscan i en kastrull, värm upp på medelvärme samtidigt som du rör om, tills smöret smälter.

Häll havretoscan över sockerkakan och baka mitt i ugnen tills toscan blir krispig och gyllene, ca 8-10 min. Ta ut från ugnen och låt svalna. Lossa försiktig från formen och servera! Toscakakan klarar sig fint i rumstemperatur i flera timmar.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Lotta
    19/01/2020 at 16:53

    Hej Zeina! Så god den ser ut! Tror du att man skulle kunna göra denna kaka i långpanna och hur mycket tror du man skulle öka receptet med? Tack för att du vidgar mina vyer till all världens mat ❤️

    • Reply
      Zeina
      20/01/2020 at 08:24

      Hej,
      Tusen tack 🙂
      Det funkar jättebra i långpanna. Du ska dubbla mängden på allt och ha i ugnen nån minut längre så blir det perfekt.
      Lycka till.

    Leave a Reply