Kycklingfilé i champinjonsås

Kycklingfilé som får puttra i en gräddig sås med champinjoner. Med få ingredienser lyckas du få till en ljuvlig allt-i-ett rätt, såsen och kycklingen tillagas tillsammans. Du får saftiga filéer som smakar underbart. Det funkar utmärkt att servera såsen och kycklingen med ris, potatis eller pasta. Duka på denna rätt vid festliga tillfällen eller som en vardagsrätt. 
kycklingfilé-7

5 portioner
5 st kycklingfilé
250 g champinjoner
5 dl grädde (valfri fetthalt)
2 dl cremé fraiche
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk dijonsenap
Ca 1 msk soja
Salt & peppar
Smör & rapsolja till stekning
Ca 4 msk finhackade eller torkade örter av valfri sort
Tips på örter som passar bra:
Dragon, timjan, rosamrin, basilika, persilja (för mest neutral smak välj persilja)
Serveringsförslag:
Hasselbackspotatis- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka champinjonerna, krydda kycklingfiléerna med salt och peppar runt om. Hetta upp en torr stekpanna (tillsätt ingen olja eller smör), fräs champinjonerna på hög värme i ca 2 min. De kommer att släppa ifrån sig mycket vätska och minska till mer än hälften i volym. Lägg undan champinjonerna åt sidan. I samma stekpanna (tvätta ej ur) lägger du en klick smör och rör runt i pannan så den suger åt sig smakerna från champinjonerna. Tillsätt lite olja och höj värmen. Lägg kycklingfilé i pannan och stek på hög värme, ca 2-3 min på varje sida. Det är ok om de fortfarande är råa inuti, de ska få en fin stekyta. Lägg kycklingfiléerna åt sidan.

Hetta upp smör i en kastrull eller en stekpanna, fräs vitlöken snabbt (bränn inte den). Häll i grädde, cremé fraiche, dijonsenap och koka upp. Blanda i filéerna (även med kycklingsaften som runnit ur dem), champinjonerna och soja. Låt koka utan lock i ca 15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja. Häll i de finhackade örterna och låt koka 5-10 min till (tills filéerna är genomkokta). Servera med sallad, ris, potatis eller pasta.

612  kycklingfilé-6kycklingfilé-5kycklingfilé-3

Join the Conversation

  1. Åh vad gott! Tack för recept och inspiration ☺

    1. Zeina Author says:

      Så härligt!Tack snälla 😀

  2. Är dijonsenap viktigt, du har det i många rätter? Brukar ej ha det hemma

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Det är inte viktigt men en god “krydda” till maten. Du kan utesluta om du vill men det är värt att ha en i kylskåpet. Lycka till /Zeina

  3. Yusor says:

    Underbart god blev den!
    Men såsen typ “skivar sig”, blir som grädde och olja.. Vet du varför?

    Mvh
    Yusor

    1. Zeina Author says:

      Grädde brukar bli så när man värmer upp den nästa dagen men den ska inte skära sig när den puttrar eller vid servering

      1. Yusor says:

        Den gör det under puttrandet.. Kan det vara för hög temperatur?

        1. Zeina Author says:

          Det kan bero på för mycket olja i stekpannan när du kanske stekte kycklingen eller för hög värme 🙂

  4. Hussein says:

    Vilken ört använder du

    1. Zeina Author says:

      Persilja brukar jag ta 🙂

  5. Hanna says:

    Matlagningsgrädde eller vispgrädde? Sjukt gott dock! Skär sig alltid men smaken e ju densamma!

    1. Zeina Author says:

      Jag använder alltid vispgrädde i maten 😀

  6. sandra says:

    Ett tips är att använda creme fraiche med champinjonsmak. Detta recept går verkligen hem hos barnen. =)

  7. Marie says:

    Mycket gott! Jag tog i lite smulad svamp-buljongtärning och lite fisksås… Kommer absolut lagas igen!

  8. Sandra T says:

    Jag bor utomlands o här finns inte créme Fraiche, kan man använda gräddfil eller kanske mer grädde?

  9. Den skar sig för mig med och blev lite tunn. Hade i lite redning på röd mjölk och vetemjöl mot slutet, det hjälpte faktiskt

    Supergott blev det iallafall och nu har man en ny favorit att återkomma till här hemma. Tack!

  10. Alicia says:

    Sååå gott. Denna äter vi varannan vecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close