Sekanjabin- Persisk drink

Sharbet sekanjabin är en persisk dryck som gärna serveras som svalkande dryck i Iran. Frisk och syrlig drink med smak av mynta och gurka. Första gången jag fick smaka sekanjabin var en varm sommardag på en grillfest. Jag hade inte smakat något liknande förut och kunde inte sätta fingret på vart den friska syran i drinken kom ifrån. Till min förvåning innehöll den vinäger vilket jag aldrig hade kunnat gissa. Syran av vinägern och den fräscha smaken av riven gurka och mynta gör denna dryck helt fantastisk. Du kan enkelt justera din drink efter smak genom att ha i så mycket socker eller vinäger du själv önskar. Gillar du citron kan du även tillsätta det. På äkta persiskt vis ska den gärna serveras riktigt söt, syrlig och iskall. 
sekanjabin-5

Ca 1-1,5 liter Sekanjabin
Sockerlag:
5 dl vatten
3 dl socker
0,5-1 dl vinäger (vit- eller äppelcidervinäger)
3-4 kvistar färsk mynta
Tillsättning:
1/2 gurka
Färsk mynta
Limeskivor
Vatten
Is
TIPS! Justera sötman efter smak genom att späda ut med önskad mäng vatten. Du kan minska mängden vinäger för en mild syra. Du kan även pressa lime eller citron i drinken, då blir det som lemonad.

Gör såhär:
Börja med att koka upp sockerlagen. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan puttra på medelvärme i ca 10 min, tillsätt vinäger och låt puttra i ca 10 min till. Lägg i myntan med sina kvistar, låt dem få koka med i 5 min, stäng sedan av värmen. Lägg ett lock på kastrullen och låt svalna. När sockerlagen kallnar silar du av den och kastar myntan.

Späd ut sockerlagen med kallt vatten tills den får önskad smak, ca 1 liter vatten brukar jag ta för en söt dryck. Smaksätt eventuellt med citron- eller limesaft om du vill ha en syrlig drink. Avsluta med riven gurka och färska mynta blad, låt gärna stå och dra en stund. Servera väl kyld med mycket is och limeskivor.
sekanjabin

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Det här är riktigt gott. Minskade sötman lite och använde lime för extra smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close