Bönor/ Grytor/ Indien/ Veganskt/ Vegetariskt

Dal makhani- Indisk linsgryta

Dal makhani betyder linser i smör och det beskriver denna fantastiska gryta perfekt. En krämig linsgryta med mycket smak och en av de mest populära indiska rätter. Ingredienslistan kan kännas lite lång men bli inte avskräckt av det, hela rätten gör du enkelt i en och samma gryta. Skulle du sakna någon av kryddorna hemma så är det inga problem att köra utan, som tex bockhornsklöver som kan vara svår att hitta. Det blir gott och smakrikt ändå. Dal makhani kan du enkelt göra vegansk med växtbaserad grädde och yoghurt. Grytan kan du servera med bröd eller ris.

4-6 portioner
3 dl belugalinser
1 frp kokta kidneybönor (400 g, sköljda & avrunna)
1 gul lök
1 msk riven ingefära
3 st vitlöksklyftor
3-4 st tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat)
1-2 st färska chili (valfritt)
3-4 msk tomatpuré
1-2 dl grädde (läs tips nedan)
Smör, ghee eller olja till stekning
Ca 6-8 dl vatten
Salt & peppar
Kryddor:
1 tsk garam masala
1 tsk spikumminfrön eller 1,5 tsk mald spiskummin
1 tsk malen bockhornsklöver (kan uteslutas)
1 tsk gurkmeja
Topping:
3-4 msk yoghurt eller smör (läs tips nedan)
Serveringsförslag:
Vitlöksknutar eller vitlöksnaan

TIPS! Justera mängd grädde i grytan efter smak, jag hade 1 dl. Dal makhani toppas gärna med smör vid servering, vissa kombinerar det med yoghurt. Jag tog endast turkisk yoghurt. Det funkar även alldeles utmärkt med växtbaserad yoghurt.

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar och tomat i tärningar, hacka vitlök och chili fint, riv ingefära. Hetta upp olja/smör/ghee och stek löken tills den får färg. Vänd i alla kryddor, ingefära, vitlök, chili och stek nån minut till. Tillsätt tomat eller krossad tomat, tomatpuré och fortsätt fräs allting under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i belugalinser, vatten (börja med att endast ha i 6 dl vatten, salt och peppar. Låt grytan puttra under lock på medelvärme i ca 30 min, tills linserna mjuknar. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Tillsätt kidneybönorna, späd eventuellt ut med mer vatten om det behövs. Låt grytan puttra i ytterligare 20 min. Tillsätt grädde och låt det hela koka i ca 10 min, smaka av med salt och peppar. Vid servering toppar du grytan med en klick yoghurt eller smör.

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Ana
    17/03/2020 at 08:46

    Hej! Kan man laga denna rätt utan grädde? Jag har väldigt svårt för grädde, creme fraiche mm i mat.

  • Reply
    Caroline
    20/03/2020 at 11:16

    Hej!

    Kan man byta ut beluga linser mot röda linser istället?

  • Reply
    Julia Rasool
    01/04/2020 at 10:48

    Hej! Var hittar man bockhornsklöver?

  • Reply
    Gabriela
    26/04/2020 at 16:25

    Det här är det bästa linsreceptet!

  • Reply
    Hani
    01/05/2020 at 18:55

    Jättegott recept, men det behövs minst dubbelt med kryddor och betydligt längre koktid för att få fram smakerna. Adderade även juicen av en hel lime för att få upp syran.

  • Reply
    Aleks Cains
    03/07/2020 at 19:35

    Vad ar det for skillnad mellan bokhornsklover och nejlikor?
    Jag bor is Storbrittanien och har verkar de vara en och samma sak.

  • Reply
    Tina Henriksson
    19/09/2020 at 17:07

    Om jag inte vill ha färdigt kokta linser och bönor utan vill koka dem själv. Hur gör jag då?
    Ge förslag på ett baskok med lite mera smak i för bönor och linser.

  • Leave a Reply