Färs/ Paj/ Vegetariskt

Köttfärspaj

En läcker matpaj som funkar utmärkt att laga på veggiefärs eller köttfärs. Det blir lika gott! Jag serverar min köttfärspaj med en fräsch sallad och örtyoghurt.

Köttfärspaj, ca 6 portioner
Pajskalet
150 gsmör
2 msk vatten
2,5 dl vetemjöl
0,5dl grahamsmjöl (kan buktas ut mot vanlig mjöl)
Fyllning:
400 köttfärs eller veggiefärs
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
1 lök
Kryddor:
1 msk oregano
1 msk soja
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk örtsalt
2 msk finhackad persilja
Salt & peppar
Garnering:
Ca 2 dl ost
Oliver
1 tomat
Stekning:
Rapsolja

Gör såhär:
Börja med pajdegen. Blanda samman båda mjölsorterna och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 min.

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja och stek löken. Tillsätt färsen, pressa i vitlök och låt stekas med löken tills köttet färsen får färg. Tillsätt alla kryddor, rör om och häll sedan i krossad tomat. Låt puttra utan lock ca 15 min. Riv osten, skär tomaten och låt oliverna rinna av.
Värm ugnen till 225°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Häll färsröran i pajskalet, strö på osten och dekorera med oliver och halverade tomater. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 min tills pajen fått fin färg.

Örtyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
0,5 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk örtsalt
Svartpeppar
Blanda allting och ställ i kylen en stund. Servera pajen med sallad och en klick örtyoghurt

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    Sara
    08/10/2015 at 18:55

    Hej zeina,

    Tänkte försöka mig på denna paj imorgon, om jag lyckas med den så ska det lagas till min sons kalas som är nästa helg 🙂

    Tänkte fråga dig om denna paj blir rinnig eller fast? sedan undrar jag hur stor form har du till det här receptet?

    Tacksam för svar!

    • Reply
      Zeina
      08/10/2015 at 20:37

      Hej
      Grattis till din son, hoppas att ni får en trevlig dag 🙂
      Denna paj blir fast, inte rinnig alls. Jag har en klassisk pajform, tror att den är ca 28 cm i omkrets. Lycka till. /Zeina

  • Reply
    Melly
    03/01/2016 at 14:12

    Hej Zeina!
    Ser att du använder dig av smör till pajdegen och undrar hur mäter man fram rätt mått på smör? Om man använder margarin istället, ska margarinet vara kallt eller rumsvarmt?
    Tack i förhand!

    • Reply
      Zeina
      03/01/2016 at 21:23

      Hej,
      Det brukar finnas streck på smörpaketet som visar hur många gram man kan skära ut. Samma sak på margarinpaketet. Kallt margarin ska det vara 🙂
      Lycka till /Zeina

  • Reply
    Klara
    17/01/2016 at 23:26

    Går det bra ifall man använder passerade tomater istället för krossade? Jag ska laga denna rätt imorgon, så smarrigt!

    • Reply
      Zeina
      18/01/2016 at 09:32

      Hej ❤
      Såsen får inte vara för rinnig. Annars blir pajskalet degig. Du kan ha i passerad tomat men inte för mycket. Lycka till och ha en härlig dag. /Zeina

  • Reply
    Kasmo
    19/05/2016 at 00:26

    Hej!

    Jag undrar om man kan göra om detta till en tacopaj, då jag inte hittade något recept på det. Vad tycker du då jag behöver ändra ifall jag ska göra den till tacopaj?

    • Reply
      Zeina
      28/05/2016 at 23:10

      Det funkar jätte bra. Ha i tacokryddor då så blir den kanon 😀

  • Reply
    Ruki
    14/09/2017 at 15:47

    Jag lagade den här pajen igår och den blev jätte god. Tack för receptet!

  • Leave a Reply