Hasan Pasha köftesi

Allt man älskar i en och samma rätt. Saftiga biffar fyllda med ost och toppade med potatismos. Underbart gott! Jag har försökt få reda på vem Hasan Pasha var och varför rätten heter så men det förblir ett mysterium för mig. Vet du kanske varför rätten heter så? Hur som helst. Njuta av denna rätt med ris, bulgur, sallad eller tsatsiki. Lika smarrig att avnjutas till vardags som till fest! I botten av ignsformen kan man även ha tomatsås istället för tomat. Ta det du tycker om.

4 portioner
2-3 st tomater
150 g riven ost
Rapsolja
Biffarna:
600 köttfärs (valfri sort, jag har använt nötfärs)
1 gul lök
Liten knippe slätbladiga persilja
0,5 dl ströbröd
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Potatismos:
700 g potatis (gärna mjölig sort men fast funkar också bra)
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
25 g smör
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
Börja med potatismos. Skala och skär potatisen i bitar, koka upp i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa sedan till mos, gärna med en potatispress. Smält smöret och blanda sedan med potatisen. Tillsätt äggulor, riven vitlök, salt och peppar. Låt svalna lite och lägg. Lägg moset i en spritspåse

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hacka tomaterna i små tärningar. Hacka persilja fint, riv löken eller hacka i små tärningar. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. Forma stora köttbullar med fuktade händer. Platta till köttbullen och gör sedan en liten grop i mitten. Du ska forma små skålar. Lägg i en ugnsform, lägg hackad tomat runtom biffarna. Ringla lite rapsolja över. Förgrädda biffarna mitt i ugnen i ca 5 min. Detta gör du får att biffarna ska hålla formen bättre när du sedan toppar med potatismos.

Ta ut från ugnen, fyll biffarna med ost, spritsa potatismos över och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Servera med önskat tillbehör. Allt från bulgur, ris, sallad till tsatsiki passar perfekt till.

Join the Conversation

  1. Adil Nariman says:

    Älskar turkis mat.men inte vem som helst lagar.

  2. Katarina says:

    Draaaa mig baklänges så gott!! ❤️ Gjorde biffarna på älgfärs, slog i en skvätt grädde i smeten för att tillföra lite fett. Den här rätten gick direkt in på min absoluta favorit-lista.

  3. Hanna Wiesel says:

    Tur att den turkiska maten är god, vilket är ganska otroligt egentligen med tanke på hur folket är.

    1. Du kan inte generalisera hela turkiska befolkningen med en sådan kommentar, väldigt elakt.

      1. Seyhan says:

        Hahaha roligaste kommentaren under ett recept men absolut relevant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close