Spas- Armenisk yoghurtsoppa

Annonssamarbete med LRF

Med sin satsning “Jag Bryr Mig” vill LRF få fler människor att välja svenska råvaror för en mer hållbar framtid. Jag är superglad över att få vara en del av denna kampanj. I några veckor framöver kommer jag på Instagram att dela med mig recept på måltider tillagade på endast svenska råvaror. Följ gärna LRF:s “Jag Bryr Mig” på Instagram och supporta deras viktiga kampanj HÄR!

För mig som lagar mat från hela världen och försöker hålla mina recept på bloggen så autentiska som möjligt, är det ibland en utmaning att använda enbart svenska råvaror. Men utmaningar är till för att antas. Och om man medvetet tittar efter svenska råvaror, finns det en hel del att få tag på. Det lättaste sättet att få in mer svenska råvaror i sina måltider är att laga mat med råvaror efter säsong. Det är ganska givet att välja svenska äpplen när det är säsong för det. Frossa i svenska tomater på somrarna, åh dom är så goda då! Laga massa gott med rotfrukter på höst och vinter. Råvarorna smakar inte bara bättre när de är i säsong, de är dessutom oftast billigare. I denna kampanj kommer jag att utmana mig själv litegrann och inspirera er också. Jag kommer att laga mat från jordens alla hörn med endast svenska råvaror.  Först ut är ett recept på en armenisk yoghurtsoppa. Så enkel men ack så god. Den kännas nästan lite “gräddig” i konsistensen för att den är så krämig. Yoghurten ger soppan en fräsch syrlighet och den fylls ut med fiberberikade havregryn. Man kan även byta ut havre mot matvete.  Spas är en mättande och stärkande soppa. Ett tips! Titta efter “Från Sverige-märkningen” i butik för att enklast hitta svenska råvaror.
4 portioner
1 liter naturell yoghurt (flytande på tetrapack)
1 dl fiberberikade havregryn eller matvete (jag tog havregryn)
1 ägg
1 msk vetemjöl
1 purjolök
4 dl vatten
Ca 1,5 tsk salt
Smör till stekning
Persilja till garnering

Gör såhär:
Hacka purjolöken fint. Hetta upp smör och stek purjolöken tills den mjuknar i ca 5 min. Ställ åt sidan. Blanda yoghurt, fiberberikade havregryn, ägg, vetemjöl och vatten i en gryta. Koka upp samtidigt som du konstant rör om, viktigt att du hela tiden vispar för att undvika att yoghurten skär sig. När yoghurten börjar koka sänker du värmen och låter den småsjuda i ca 5 min samtidigt som du rör om. Vänd i den stekta purjolöken, smaka av med salt och låt soppan få puttra i ca 5-6 min till. Garnera soppan med persilja och servera!

Join the Conversation

  1. Ärligt talat kommer spas ursprungligen från Iran . Men jag måste påpeka att det finns många rätter som kommer frrån Armenien annars. Dolma bahklava falafel boureg är bara ett fåtal exempel. Falafel tex. började göras av armenier i Lebanon som du kanske redan vet.

  2. I det största gjorde s libanesisk mat av Armenier från början.

  3. Turkisk mat är också armenisk.

  4. Supergod armenisk soppa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close