Grekisk fasolakia lathera- Gröna bönor i tomatsås

God grekisk gryta med gröna bönor och potatis i tomatsås. Servera som en hel måltid med en bit bröd eller som tillbehör vid grillat. Rätten är lika god att servera varm som kall. Jag friterar potatisen innan jag vänder ner i grytan. Du kan istället koka den sidan av eller låta koka i tomatsåsen om du föredrar det.

4-6 portioner 
1 kg färska gröna bönor (skärbönor eller haricot verts)
1 kg färska mogna tomater (eller 2 frp krossad tomat)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g fast potatis
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning och eventuell fritering
Olivolja till garnering
Serveringsförslag:
Bröd

Recept på fler rätter med gröna bönor: Libanesisk lobia bi zeit (vegansk), lobia bi lahme (innehåller kött), persisk lobia polo (risrätt med färs) eller grekisk fasolaika me kota (kycklinggryta)

Gör såhär:
Hacka bönorna i lika stora bitar, ca 2 cm. Hacka lök i tärningar och vitlök fint. Hacka tomaterna i små tärningar. Hetta upp rapsolja, stek lök på medelvärme under omrörning. Vänd i bönorna stund under omrörning. Se till att du steker bönorna ordentligt utan att de bränns vid.

Vänd i vitlök och stek nån minut till. Vänd i tomathacket, tomatpuré och stek allting under omrörning. Lägg ett lock på grytan och låt allting puttra en stund tills bönorna mjuknar, ca 20 min. 

Under tiden bönorna puttrar delar du potatisarna i mindre bitar. Fritera bitarna gyllene i rapsolja och låt rinna av på papper. Vänd sedan ner med bönorna och låt allting få puttra i 10 min till. Smaka av med salt och peppar. Ringla olivolja över och servera.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Tack för receptet, det var jättegott.

  2. Hej, om jag låter potatisen koka med i tomatsåsen, ska den då koka med under hela tiden? Dvs 20 + 10 min?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close