Bakverk/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Ryssland

Sharlotka- Rysk äppelkaka

Sharlotka är en lättbakad rysk kaka som görs på få ingredienser. Kakan är riktigt läcker att servera nybakad men jag tycker att den blev desto godare dagen efter. Kakan innehåller inga mejeriprodukter och får därför en väldigt lätt och “svampaktig” konsistens. Supergott att avnjutas med vaniljsås.
Ca 10 bitar
3 st mellanstora äpplen (valfri sort)
1 tsk kanel
Ca 2 tsk juice från en färsk citron
5 st ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Smör till pensling av formen
Garnering:
Florsocker
Vaniljsås till servering

Gör såhär:
Skala och skär äpplena i mellanstora bitar (skär inte i för tunna skivor). Lägg äpplen i en skål, pressa citron över, strö kanel på och blanda. Klä botten på en springform, 24 cm, med bakplåtspapper. Smörj kanterna av springformen med smör. Lägg äpplena i botten av formen.

Värm ugnen till 175°. Vispa socker och ägg vitt och poröst med elvisp i ca 5 min. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Sikta mjölet över ägg, vänd försiktigt. Behåll smeten pösig men var noga med att inte ha mjölklumpar i smeten.

Häll smeten över äpplena. Baka mitt i ugnen i 175° i ca 55 min, tills kakan är genomgräddad. Kolla mitten av kakan med en provsticka,  den ska inte känns kladdig. Ta ut formen från ugnen och låt svalna. Vänd kakan upp och ner. Pudra med florsocker. Servera kakan som den är eller med vaniljsås. Kakan smakar desto godare dagen efter den har bakats. Täck väl och förvara i rumstemperatur över natten.  

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply