Smördegspiroger med kyckling och färskost

Matiga och frasiga prover gjorda med smördeg. Dessa godingar är fyllda med kyckling och färskost. Enkla att göra och smakar ljuvligt gott. Receptet är nästan identiskt som smördegspirogerna HÄR! den enda skillnaden är att pirogerna i receptet nedan är matigare och större.

6 st smördegspiroger
12 st små smördegsplattor, ca 12×12 cm (finns i frysdisken i de flesta livsmedelsbutiker)
400 g kycklingfiléer
300 g färsk ost (läs tips nedan)
3 vitlöksklyftor
1/2 purjolök eller 1 lök
0,5 dl finhackad persilja
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Pensling och garnering:
Ägg
Sesamfrön, solrosfrön, salladskrydda, torkade örter (välj fritt)
TIPS! Du kan välja en neutral eller smaksatt färskost. Färskost med tex soltorkad tomat eller vitlök passar fint.

Recept på smördegspiroger med soltorkad tomat och fetaost hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka kycklingen i tärningar, ca 2 cm. Strimla purjolöken eller hacka löken i tärningar, finhacka persilja och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen tills den får färg. Vänd i vitlök och purjolök/lök. Stek lite till. Vänd i persilja och fräs lite snabbt. Dra bort från värmen och låt svalna. Lägg kycklingen i en bunke och blanda i färskosten. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en rejäl klick fyllning mitt på smördegen. Lägg en smördegsplatta över och tryck ihop kanterna ordentligt. Tryck sedan ihop kanterna med en gaffel. Gör snitt på toppen av filodegen med en kniv eller pressa med en sked. Pensla med uppvispat ägg och strö på valfri garnering.

Baka mitt i ugnen i ca 15-18 min. Se till att smördegen blir genomgräddad för bästa resultat. De blir härligt frasiga och puffiga. Servera med sallad och njut! Pirogerna är lika goda varma som kalla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close