Smördegspiroger med fetaost och soltorkad tomat

Frasiga smördegspiroger fyllda med spenat, fetaost och soltorkad tomat. Läckra att servera som en hel måltid med en sallad, på buffen, som en förrätt eller som tillbehör till soppan. Receptet är nästan identiskt som smördegspirogerna HÄR! den enda skillnaden är att pirogerna i receptet nedan är matigare och större.

6 st smördegspiroger med fetaost och spenat
12 st små smördegsplattor, ca 12×12 cm (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
1 röd eller gul lök
200 g färsk bladspenat
300 g fetaost
1 liten burk soltorkade tomater (á 190 g)
Rapsolja eller smör til stekning
Pensling (valfritt):
Ägg
Sesamfrön, solrosfrön, salladskrydda, torkade örter (välj fritt)

Recept på smördegspiroger med kyckling hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka löken i små tärningar och grovhacka spenaten. Hetta upp olja eller smör i en stekpanna och fräs löken tills den får färg. Vänd i spenaten och stek den lite hastigt, det räcker med några minuter, tills spenaten släpper ifrån sig lite vätska och mjuknar. Hacka soltorkade tomater och vänd i stekpannan. Låt fyllningen svalna och smula sedan i fetost.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en rejäl klick fyllning mitt på smördegen. Lägg en smördegsplatta över och tryck ihop kanterna ordentligt. Tryck sedan ihop kanterna med en gaffel. Gör snitt på toppen av filodegen med en kniv eller pressa med en sked. Pensla med uppvispat ägg och strö på valfri garnering.

Baka mitt i ugnen i ca 15-18 min. Se till att smördegen blir genomgräddad för bästa resultat. De blir härligt frasiga och puffiga. Servera med sallad och njut! Pirogerna är lika goda varma som kalla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close