Fisk florentine är en fransk rätt med smaker och inspiration från det italienska köket. En lättlagad rätt som görs enkelt på få ingredienser. Trots all sin enkelhet har fisk florentine en lyxig touch över sig, perfekt om man vill sätta lite guldkant på vardagen. Såsen kan tillagas på olika sätt, du kan tex tillsätta grädde och parmesan. Jag håller det simpelt och skippar det.
4 portioner
4 bitar vit fiskfilé (tex torskfile, torskrygg, lubbfilé, kolja osv)
1 röd eller gul lök
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
200 g babyspenat
200 g färskost eller creme fraiche (jag använder creme fraiche, läs tips nedan)
Salt & svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Kokt potatis
TIPS! Om du vill göra såsen ringare i konsistensen kan du tillsätta lite grädde, ca 1 dl, i såsen. Jag körde utan grädde. Du kan även riva parmesan i såsen när den har kokats klart.
Gör såhär:
Hacka lök och paprika i tärningar. Finhacka vitlök. Hetta upp en klick smör och rapsolja i en stekpanna. Stek löken tills den får färg, Vänd i paprika och vitlök, stek lite till. Tillsätt spenat och stek allting lite snabbt. Tillsätt creme fraiche eller färskost. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda under i ca 10 min. Under tiden kan du tillaga fisken.
Krydda fisken med salt och svartpeppar runtom. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Stek fisken ca 4 min på varje sida, tills fisken blir helt färdiglagad och får en fin yta. Servera såsen med kokt potatis, fisk och pressa citron över. Smaklig måltid!
Hej,
Du skriver 200 g färskost eller creme fraiche
Hur mycket creme fraiche är det? 2 dl?
Tack för receptet blev jättegott och enkelt