Aloo palak- som palak paneer fast istället för paneer har du potatis i grytan. Jag har sötpotatis men traditionellt ska du ha vanlig potatis i. Servera gärna med snabba vitlöksnaan eller ris och raita. Så gott!
6 portioner
600 g potatis (sötpotatis eller fast potatis)
800 g fryst bladspenat
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 1,5 msk när den rivs)
1-2 st gröna chili
2 st tomater
Ca 1 dl grädde (kan uteslutas)
Smör och olja till stekning
Runt 2 dl vatten till grytan
Kryddor:
2 tsk torkade bockhornsklöverblad (kan uteslutas)
2 tsk garam masala
1 tsk spiskumminfrön (kan ersättas med vanlig spiskummin)
1 tsk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
Ca 1-2 tsk chilipulver (justera hetta efter smak)
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Ris eller snabba vitlöksnaan
Raita:
1 gurka finhackad
2 tomater finhackade
1 vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad koriander eller mynta
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
4 dl turkisk yoghurt
Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering.
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöken, riv ingefäran, hacka tomaterna i små tärningar, finhacka chilin. Skala och hacka potatis i mellanstora bitar. Hetta upp olja och en klick smör, stek vitlök, ingefära, spiskumminfrön och garam masala i ca 1 min under omrörning. Vänd i lök och chili och stek tills löken får färg. Vänd i tomat, resten av kryddorna och fortsätt stek en stund under omrörning. Blanda i potatisen och stek någon minut. Häll över spenaten, du behöver inte tina upp den, tillsätt lite vatten, börja med ca 1 dl vatten. Låt koka under lock i ca 15-20 min. Rör om med jämna mellanrum. Häll i grädde och låt sjuda i 2-3 min till.
Yummy älskar indisk mat lärde mig att laga i Uppsala på Maharani resturang 1980. När jag var student.