Thailändsk panang curry

Thailändsa currygrytor med kokosmjölk är så himla goda och det finns olika varianter. HÄR! hittar du recept på Gaeng ped med röd curry, HÄR! på massaman curry och HÄR! med grön curry. Panang curry är en krämig och mild curry med smak av jordnötter. Grönsakerna i grytan kan varieras i det oändliga, ha i allt från från svamp, aubergine, broccoli, paprika, morot till minimajs!

4 portioner
2 burkar kokosmjölk av bra kvalitet (400 ml per burk)
2-3 msk panang currypasta (beroende på hur stark du vill ha grytan)
3 msk jordnötssmör
3 st kycklingfiléer
2 tsk fisksås
100 g haricot verts
1 röd paprika
3-4 st kaffir limeblad
3 kvistar söt thaibasilika (kan uteslutas)
Salt
Serverigsförslag:
Jasminris

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen (se bild). Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

Hacka under tiden paprika och kyckling i bitar, haricot verts i mindre bitar. Blanda sedan panang currypasta med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills curryn löses upp. Vänd i kycklingen stek den tills den får lite yta. Vänd i jordnötssmör och fräs lite till. Blanda i den andra koksmjölken, fisksås, limeblad och låt koka under lock i ca 10 min. Vänd i paprika haricot verts, smaka av med salt och låt koka i 10-15 min. Stäng av värmen, blanda i thaibasilika. Servera med ris.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Supergott. Det lönade sig smakmässigt att reducera kokosmjölken. Jag använde färdigmarinerad tofu med chili och ingefära som protein.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close