Skånsk kalops

Kalops är en riktigt god gryta, klassisk husmanskost som de flesta uppskattar. Inte så värst svår att laga, den sköter sig själv på spisen. Servera gärna med kokt potatis och rödbetor. Det som gör den “skånsk” är morötterna i grytan, kör du utan har du en vanlig kalops.  

4 portioner skånsk kalops
800 g högrev
2 gula lökar
4 st morötter
4 st lagerblad
Ca 15 st kryddpepparkorn
2 msk tomatpuré (valfritt)
2 köttbuljongtärningar (2 msk japansk soja funkar också)
2 msk vetemjöl
Smör till stekning
Ca 8 dl vatten
Salt
Serveringsförslag:
Potatismos
eller kokt potatis
Rödbetor

Recept på brödet hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i bitar. Hetta upp smör och bryn köttet tills det får färg. Tillsätt 2 msk mjöl, rör om och häll sedan på hett vatten. Skumma av om det behövs. Dela löken i klyftor och lägg i grytan. Tillsätt tomatpuré, buljong/soja, salt, lagerblad och pepparkorn. Jag lägger pepparkoren i en tesil, för att slippa massa pepparkorn i grytan. Koka upp, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 1,5.

Tillsätt eventuellt mer vatten efter tag om det känns torrt i grytan och rör om då och då. Om du tycker att såsen är för vattnig kan du späda ut ca 1 msk majsstärkelse med lite vatten. Häll i grytan samtidigt som du rör om. Skala och hacka morötterna, vänd ner i grytan, låt puttra 15 min till. Servera med kokt potatis och rödbetor. Smaklig måltid!

kalops-2

Join the Conversation

  1. Smaskens! Gör alltid enligt ditt recept, blir så gott varje gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close